mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Občina Črnomelj bo v mestu zasadila medovite rastline

Piše: R.K.

Čas objave:
02.03.2022 10:07

Občina Črnomelj se pridružuje projektu Čebelarske zveze Slovenije »Dan sajenja medovitih rastlin«, ki bo potekal 26. marca. V obvodni prostor Lahinje bodo v letu 2022 posadili divjo češnjo, ki bo poleg zagotavljanja čebelje paše, obvodni prostor krasila s svojimi čudovitimi belimi cvetovi v pomladanskih mesecih in zagotavljala senco v bolj vročih mesecih.

Divja češnja je pomembna tudi ker njen opad izboljšuje lastnosti tal, obenem pa so njeni plodovi hrana številnim pticam. Plodovi so uporabni tudi v kuhinji (za marmelado, kompot, sok, žganje, sladice ...), lahko pa jih uživamo tudi surove. Čaj iz plodov pomaga pri srčnih in ledvičnih boleznih, čisti telo in vpliva na delovanje ledvic in jeter, lajša artritis in revmatizem.

Občina Črnomelj se zavezuje, da bo vsako leto zadnjo soboto v mesecu marcu posadila medovito drevo in poskrbela tudi za zasaditev ostalih medovitih rastlin v mestu.

Občina Črnomelj bo v mestu zasadila medovite rastline (3).png
Občina Črnomelj bo sadila medovite rastline
Občina Črnomelj

S projektom sajenja medovitih rastlin vzpodbujamo mestno biodiverziteto in pomagajo čebelam ter ostalim opraševalcem pri preživetju ob velikih podnebnih spremembah, ki se dogajajo. Le tako bomo poskrbeli, da naše prihodnje generacije užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja.

To bo prvi konkreten projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem, da se do leta 2030 posadi 3 milijarde dreves. Projekt bo prispeval k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov v EU ter k podnebni nevtralnosti Evrope. Cilj projekta je tudi povečati medovitost Slovenije ter poskrbeti za preživetje opraševalcev v trenutnih razmerah.