cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Črnomelj

Občina Črnomelj ne bo dovolila stalnega namestitvenega centra za begunce

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.10.2016 15:24

Občina Črnomelj ne bo dovolila gradnje stalnega begunskega namestitvenega centra, dovolj nas je prizadela že postavitev žičnate ograje na meji, je na današnji tiskovni konferenci poudarila županja Mojca Čemas Stjepanovič

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je na podlagi ogledov treh lokacij na območju občine Črnomelj izkazalo interes za zemljišče na območju Vražjega kamna, parc. št. 555/1 k.o. Vranoviči, ki je v državni lasti, sedaj pa v uporabi kot poligon Športno kinološkega društva Bela krajina. MNZ je torej izkazalo interes za ureditev lokacije, kjer bi lahko učinkovito sprejemali, vršili postopke in vračali ilegalne prebežnike na Hrvaško. Zadnja pisna zagotovila imajo z dne 10. 10. 2016.

V dopisu državnega sekretarja g. Boštjana Šefica ni nobenega govora o stalnem namestitvenem centru za večje število beguncev, ki bi ostali v občini Črnomelj.

"Občina Črnomelj ne bo dovolila gradnjo stalnega begunskega namestitvenega centra, dovolj nas je prizadela že postavitev žičnate ograje na meji.

Pozivam vse občane in politične predstavnike, da ne širijo po nepotrebnem strahu pred begunci, saj za to ta trenutek ni nobene osnove. V zadnjih dneh opažam v javnosti veliko neresnic, ki se namerno širijo v javnosti, od urejanja ceste za begunce, postavljanja bivalnikov na lokaciji in skladiščenja kontejnerjev na MP Metlika, do tega, da se občina strinja z lokacijo, ki je dejansko medgeneracijska lokacija za šport in rekreacijo.

Občina ni do sedaj izdala nobenega soglasja za kakršen koli center, v primeru, da bi to država od nas zahtevala, bi o tem odločal Občinski svet Občine Črnomelj in pristojna Krajevna skupnost Črnomelj v sodelovanju z uporabniki prostora, ki so tudi vlagali v ta prostor.


Moje stališče sem navedla - sem proti gradnji stalnega begunskega namestitvenega centra.

Zavedam se, da moramo biti kot država pripravljeni na morebitni prihod beguncev, hkrati pa bi pričakovala:
? da bi Ministrstvo za promet in infrastrukturo z DARS-om z enako vnemo urejalo vse potrebno za dostojno cestno povezavo Bele krajine s preostalo državo;
? da bi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za okolje in prostor bolj konkretno reševali težave zelo neprijetnega vonja "smradu" v mestu Črnomelj, kar je v njihovi pristojnosti;
? da bi Ministrstvo za okolje in prostor imelo razumevanje za občane, ki bivajo v bližini trase predvidene za daljnovod, pri umeščanju kablovoda 2x110 kV RTP Kočevje - RTP Črnomelj, v dolžini cca 4,2 km in
? nenazadnje, da bi MNZ rešilo že več let odprt problem omejitve nosilnosti za tovorna vozila na MP Vinica s slovenske strani, medtem ko za tovorna vozila iz sosednje države ni omejitev. Seveda ob tem mislimo na omejitev nosilnosti do 30 ton.
"

Županja Črnomlja, Mojca Čemas Stjepanovič, o stalnem namestitvenem centru za begunce