požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Kočevje

Občina in Cerkev sklenili dogovor

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.12.2012 22:56

Župnija Kočevje je kot denacionalizacijski upravičenec za okoli dva hektarja zemljišč v okolici Kočevja junija 2010 vložila tožbo zoper Občino Kočevje iz naslova odškodnine po Zakonu o denacionalizaciji.

Postavljeni zahtevek je bil težak 787. tisoč evrov. V letu 2011 so pričeli intenzivne pogovore glede poravnave, saj je temelj zahtevka skladno s sodno prakso, nesporen. Po dolgotrajnih usklajevanjih so se pogodili za znesek odškodnine v višini 180. Tisoč evrov, s čimer so zaprli vse zahtevke tožeče stranke iz tega naslova, kot tudi iz naslova obresti. Hkrati so stopili še korak dlje in so s poravnavo uredili še premoženjskopravna razmerja, saj so razdelili solastnino, ki je nastala z denacionalizacijo. S tem so zaprta vsa pereča vprašanja med strankama.

Poravnavo je na zadnji seji soglasno potrdil tudi občinski svet občine Kočevje. Kočevski župnik Anton Gnidovec je bil nadvse zadovoljen z opravljenim delom predvsem pa z razumevanjem sedanjega vodstva lokalne skupnosti, prejšnja pa se tega primerna ni zmogla lotiti. Denar bo župnija namenila za različne potrebe. Kočevski župan dr. Vladimir Prebilič je v tako sklenjeni poravnavi prepoznal štiri pomembna izhodišča, ki sta pisana na kožo občini in cerkvi.


Poleg te uspešno sklenjene poravnave je občini uspelo v kratkem z redom sester Vicencija Pavelskega denacionalizacijski zahtevek od sto tisoč poravnati na dvajset tiso evrov, z družino Levstik pa poravnavo za staro knjižnico v znesku 133 tisoč in 40 tisoč zamudnih obresti.