dr nikola o Svet24.si

Priznan plastični kirurg s pištolo pretepal ...

Aarau Svet24.si

Pokojna učiteljica mestu zapustila bogato ...

testiranje, test, denar, hitri test Necenzurirano

Hitre teste vam prodajajo po štirikratni ceni, ...

dubaj Reporter.si

Alarm na Fursu: slovenski bogataši denar pred ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Amra Salihćehajić Njena.si

Amra je sapioseksualka – kaj to pomeni?

barcelona Ekipa24.si

Barcelona do zmage z goljufijo? Tekmec ogorčen, ...

Novice Metlika

AVDIO: Pouk v osnovnih šolah bo, število okuženih naraslo

Piše: STA/Dolenjski list

Čas objave:
08.03.2020 12:53

Potem ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po potrjeni okužbi z novim koronavurusom izdal strožja priporočila za območje Metlike z okolico, kjer odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, na Občini Metlika razmere spremljajo. Po besedah župana Darka Zevnika velja tudi, da bo pouk v šolah potekal nemoteno.

V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili v petek pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Epidemiologi, ki so takoj začeli z intenzivno preiskavo njegovih stikov, so našteli nekaj manj kot 300 kontaktov, vsem so dali ustrezna navodila.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Dolenjskega lista, je okužen tudi mlajši moški z območja Metlike, reševalca, ki je bil v stiku z okuženim zdravnikom, ter dve medicinski sestri iz ZD Metlika. Testirali so jih v bolnišnici Novo mesto. Okužbo pa so pred tem potrdili pri osebi, ki je bila z na potovanju. Za Dom starejših občanov Metlika, v katerem je delal okuženi zdravnik, pa so pristojni izdali natančna navodila, kako ravnati. Med drugim so prepovedana druženja, prostore je treba prezračevati, ob bolezenskih znakih pa takoj obvestiti pristojne. Obiski so prepovedani.

Prvi primer naj bi potrdili tudi v slovenski Istri, kjer je okužena 31-letnica, ki je pripotovala iz Švice.

"Stanovalci doma so stabilni. Mi izvajamo vse preventivne ukrepe, ki smo jih dobili od NIJZ," je danes za STA povedala direktorica doma starejših občanov Ivica Lozar. V soboto popoldne so zaradi nekaterih znakov, ki bi lahko kazali na okužbo z virusom, eno stanovalko po posvetu z zdravnico napotili na bris, rezultatov pa še nimajo. "Mi smo jo dali v izolacijsko sobo in se obnašamo temu primerno," je dodala Lozarjeva. Po njenih besedah ta stanovalka sicer ni bila v neposrednem stiku z okuženim zdravnikom.

Od petka je zaprt tudi Zdravstveni dom Metlika. Nujno medicinsko pomoč na tem območju izvajata črnomaljski in novomeški zdravstveni dom. Po napovedih bodo s ponedeljkom omejili tudi napovedane nenujne reševalne prevoze in posege ter v Metliki opredelili dejavnosti, izvajanje katerih je nujno za prebivalce.

NIJZ je za Metliko in okolico izdal posebna, strožja priporočila, po katerih odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Metliški župan Darko Zevnik je danes za STA dejal, da na občini razmere spremljajo in da trenutno dodatnih ukrepov ni. Po županovih besedah so izvedli sestanke s predstavniki civilne zaščite, v Metliki in okolici pa so bile ta konec tedna in tudi za prihodnje dni odpovedane vse načrtovane prireditve.

"Spremljamo zadeve v zdravstvenem domu, zaenkrat ni nobenih novih potrjenih primerov," je dodal župan. Občina je v navezi tudi z obema osnovnima šolama, Metlika in Podzemelj. Zaenkrat velja, da bo pouk v omenjenih osnovnih šolah in podružnici Suhor v ponedeljek potekal normalno, je pojasnil župan.

Podružnična šola Suhor.jpg
Podružnična šola Suhor
Foto: osmetlika.si

Je pa Osnovna šola Metlika na svoji spletni strani objavila, da so za ponedeljek in torek odpovedane govorilne ure. Prav tako so v ponedeljek odpovedane govorilne ure na Osnovni šoli Podzemelj. Imajo pa po županovih besedah starši zagotovljen telefonski stik z učiteljem, če je to potrebno.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji, se je od sobote zvečer povečalo za štiri. Kot so sporočili na vladnih spletnih straneh, je bila v nedeljo,do 14. ure, ko so testiranje opravili pri 981 osebah, okužba potrjena pri 16. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je za ponedeljek sklical sejo Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi.

Metliški župan Darko Zevnik o aktualnem dogajanju v Metliki