humanity-4150261_1920 Dobra karma

Tarot napoved: lahko pričakujemo generacijo ...

meghan, harry Svet24.si

Kdo bo plačeval za sussekška odpadnika? Harry je...

ZGO000687 Reporter.si

Če bi Pučnik premagal Kučana: kakšna bi bila ...

uroš urbanija Svet24.si

Prvak SDS ponovno vpoklical zvestega in uslužnega...

Vlado Kreslin Necenzurirano

Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado ...

ZvezdePlesejo_skupinska_pokoncna2 (1) Odkrito.si

Zvezde plešejo - To se jim dogaja sedaj!

trenerka Njena.si

Nataši Gorenc umrl oče, strah jo je za mamo

Novice Radeče

Občina Radeče v projektu Posavski ribji krog

Piše: STA

Čas objave:
29.07.2019 05:28

Občina Radeče do septembra prihodnje leto sodeluje v projektu Posavski ribji krog, katerega osnovni namen je revitalizacija degradiranega območja Radeč in njegova končna nadgradnja v integralni turistični produkt na ravni regije. Vrednost projekta znaša skoraj 143.000 evrov, sofinanciran pa je v višini nekaj manj kot 121.000 evrov.

Kot je zapisano na spletnih straneh radeške občine, so glavne aktivnosti po eni strani osredotočene na revitalizacijo ribnika v Radečah, ureditev kaštne pregrade z okolico in ribolovne trase za invalide, po drugi strani pa je več aktivnosti usmerjenih v izobraževanje in osveščanje.

Slednje se odvijajo na ribniku oz. v njegovi neposredni okolici. "Govorimo o vzpostavitvi didaktičnega kroga okoli ribnika z ureditvijo interpretacijskih točk na temo pomena rib v rečnem ekosistemu in vodnem krogu, pa tudi o izvedbi tekmovanj in foto safarijev za ranljive ciljne skupine. Vse vsebinske aktivnosti operacije pa so kot nekakšni nastavki usmerjene v njihovo nadgradnjo - v oblikovanje integralnega turističnega produkta na temo rib, ribolova in ribogojstva na ravni regije," navajajo na občini.

Osnovni namen projekta je izobraževalno-osveščevalne narave, saj si občina želi z izvedbo projekta vsem prebivalcem Posavja približati vlogo in pomen rib in ribjega življa znotraj rečnega ekosistema in vodnega kroga. To nameravajo doseči z uporabo inovativnega interpretacijskega pristopa, temelječega na simbiozi med revitaliziranim degradiranim območjem in modernimi didaktičnimi pripomočki.

Tudi rezultati in učinki so po oceni občine komplementarno dvotirni. Po eni strani bo operacija rezultirala v ureditvi kaštne pregrade ter izboljšanju protipoplavne varnosti območja, po drugi strani pa bo ta ureditev interpretacijskega ribnika z vzpostavitvijo krožne poti in izvedbo ostalih izobraževalno-osveščevalnih aktivnosti, vključno z obveščanjem javnosti in diseminacijo, pripomogla k večji osveščenosti o pomenu rib v rečnem ekosistemu in vodnem krogu, kar dolgoročno razumejo kot najpomembnejši učinek projekta.

Prav tako projekt zagotavlja izboljšanje stanja na številnih ravneh, in sicer bo na ravni samega ribnika revitalizirano degradirano območje, na ravni širšega območja bo izboljšana protipoplavna zaščita, s čimer bodo zavarovane kakovostne kmetijske površine, na ravni ciljnih skupin in trajnostnih učinkov pa bo povečana zavest o pomenu okolja, kar bo posledično pozitivno vplivalo na ravnanje z okoljem v prihodnosti.