Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Novice Novo mesto

Občina zavrača vpogled v javne dokumente?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.10.2012 22:13

Novomeška občina je spletnemu portalu Novomeški Čuvar zavrnila vpogled v pogodbo s podjetjem Molgo. Vprašanja na to temo smo v redakciji RKrka že februarja naslovili na MO NM. Ob tem se odpira vprašanje o pravici javnosti do obveščenosti in dostopa do dokumentov javnega značaja. Neuradno ne gre za izoliran primer.

Portal Novomeški Čuvar je poročal o pogodbi med Mestno občino in podjetjem Molga, po kateri sta si župan Alojzij Muhič in direktor občine Borut Novak z davkoplačevalskim denarjem privoščila osebno izobraževalno svetovanje v vrednosti 30.000 evrov. 

Mestna občina je zahtevek po vpogledu v dokumente zavrnila z obrazložitvijo, da: so informacije v odgovorih na vprašanja novinarja celovite in resnične in ker je bila v odgovorih povzeta celotna vsebina tega dokumenta je bilo odločeno, da so kopije računov in pogodbe brezpredmetne.“

Vsakomur, ki pa se vsaj malo spozna na medijsko zakonodajo pa je jasno, da pri tej obrazložitvi nekaj pošteno škripa. Namreč, vsak občan, ne samo novinar, lahko od vseh javnih ustanov zahteva katerikoli dokument, ki ga poseduje organ, če ta le ni arhiviran pod oznako "tajno" ali "zaupno" oz. gre npr. za varstvo osebnih podatkov, davčne tajnosti ipd. "Razlog za zavrnitev nikakor ne more biti presoja nekega organa, da so v svojih odgovorih že vse povedali," še piše Čuvar.


Neuradno smo tudi izvedeli, da ne gre za osamljen primer. MO Novo mesto naj bi namreč večkrat zavrnila zahtevke po vpogledu v različne dokumente. Navada ali pa, če želite, razvada, ki vsekakor sproža ugibanja o transparentnosti delovanja in pa, najbolj pomembno, TEMELJNI PRAVICI JAVNOSTI DO OBVEŠČENOSTI. Brez tega je demokracija le beseda na papirju.

Ob tem naj dodamo, da smo v redakciji Radia Krka februarja letos na občino naslovili vprašanje o zasebnih tečajih retorike oz. javnega nastopanja, ki naj bi ga posameznikom plačala občina. Iz županovega kabineta so sporočili, da se Alojzij Muhič kot župan MONM nikoli ni udeležil nobenega tečaja javnega nastopanja oziroma tečaja retorike.