Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Občine zaradi rasti cen energentov pozivajo k zvišanju povprečnine

Piše: STA

Čas objave:
02.02.2022 13:44

V občinah si zaradi rasti cen energentov ter drugih dobrin želijo zvišanje povprečnine. Zvišanje je nujno za nemoteno izvajanje projektov in kritje dodatnih stroškov občin ter javnih zavodov s področja lokalne samouprave, so sporočili iz Združenja občin Slovenije. Predlagajo ustrezne dopolnitve zakona za omilitev vpliva visokih cen energentov.

Za leto 2022 je povprečnina določena v višini 645 evrov na prebivalca, za leto 2023 pa v višini 647 evrov na prebivalca. V občinah si želijo zvišanje teh zneskov na 661,67 evra za leto 2022 ter 670,97 evra za leto 2023, in sicer naj se ustrezno dopolni predlog zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki ga je vlada v soboto poslala v obravnavo v DZ po nujnem postopku.

Dejstvo je, da dvig cen energentov predstavlja še dodatno povečanje stroškov občin, ki se soočajo tudi s posledicami dviga pogodbenih cen gradbenih materialov, hrane in ostalega, so sporočili iz Združenja občin Slovenije. Na nobeno od navedenih povišanj občine nimajo nikakršnega vpliva, ima pa to vsekakor močan vpliv na izvajanje projektov in tudi na povečanje stroškov občin ter javnih zavodov s področja lokalne samouprave, so dodali.

Povprečnino v omenjenih višinah so v Združenju občin Slovenije predlagali že julija lani. "Že takrat smo poudarjali, da bodo občine nedvomno imele take stroške in to v času, ko se še niso soočale z dvigom pogodbenih cen gradbenih materialov in dvigom cen energentov," so poudarili v združenju. Prepričani so, da je dvig višine povprečnine nujen za nemoteno izvajanje projektov in kritje dodatnih stroškov občin ter javnih zavodov s področja lokalne samouprave.

Vlada s predlogom zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov katerim naslavlja naraščanje socialnih stisk prebivalstva zaradi rasti cen ogrevanja in drugih energentov. Med ukrepi so izplačilo solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov najbolj ranljivim skupinam prebivalstva ter začasno znižanje omrežnine in trošarin, poseben zakon je pripravila tudi za finančno pomoč podjetjem, zlasti energetsko intenzivnim.