profimedia-0739909126 Svet24.si

Moldavska predsednica zavrnila Orbanov poljub

profimedia-0308365697 Svet24.si

Hrvati bodo uvažali spermo iz EU

Anže Logar in Eva Irgl Necenzurirano

Logar je ponižni sluga dona iz Grosuplja #kolumna

mesec golob fajon sta Reporter.si

Kako veste, da je srednji sloj v težavah? Levica ...

žan vipotnik maribor mm Ekipa24.si

Maribor je našel naslednika Žana Vipotnika? ...

indira ekic Njena.si

Indira: V šovu se je dogajalo marsikaj

dragic 2 Ekipa24.si

Goran Dragić brutalno iskreno o svoji ...

Novice

Objavljen razpis za štipenije za deficitarne poklice

Piše: R.K.

Čas objave:
23.01.2022 07:06

Letos med deficitarnimi poklici tudi izdelovalec kovinskih konstrukcij in gastronom hotelir

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je  na svoji spletni strani objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023 v vrednosti 3.675.000,00 evrov. Vlogo bo možno oddati od 13. 6. 2022 do 23. 9. 2022.

Štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Ravno v tem času se mladi odločajo o izbiri svojega poklica in morda lahko marsikoga k odločitvi za katerega od deficitarnih poklicev spodbudi dejstvo, da so to poklici, ki jih na trgu dela primanjkuje, zato verjetno pri iskanju zaposlitve ne bodo imeli večjih težav. Ob odločitvi za deficitarni poklic pa lahko za celotno obdobje izobraževanja pridobijo štipendijo.

Vlogo bodo bodoči dijaki lahko oddali od 13. 6. 2022 do vključno 23. 9. 2022. Tudi letos bo dodeljenih do 1000 štipendij, mesečna višina štipendije pa znaša 102,40 evrov in se spreminja na podlagi usklajevanja na način in v roku, ki velja za transferje, v skladu z zakonom, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji.

Pomembna informacija za dijake je, da lahko štipendijo za deficitarne poklice prejemajo hkrati z državno štipendijo, Zoisovo štipendijo, ne morejo pa hkrati prejemati kadrovske štipendije.

Štipendijo za deficitarne poklice bodo v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali za naslednje poklice ter pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene:
kamnosek, zidar/zidarka, mehatronik operater, tesar/tesarka, inštalater/inštalaterka strojnih inštalacij, klepar-krovec/kleparka-krovka, oblikovalec kovin orodjar/orodjarka, izvajalec/izvajalka suhomontažne gradnje,  elektrikar/elektrikarka, slikopleskar-črkoslikar/slikopleskarka-črkoslikarka,  avtokaroserist/avtokaroseristka, pečar-polagalec keramičnih oblog/pečarka-polagalka keramičnih oblog, pek/pekarka, gozdar/gozdarka, slaščičar/slaščičarka, 
dimnikar/dimnikarka, mesar/mesarka, steklar/steklarka, tapetnik/tapetničarka,  tehnik/tehnica steklarstva, mizar/mizarka, gastronom hotelir/gastronomka hotelirka, izdelovalec/izdelovalka kovinskih konstrukcij.

Seznam nabora poklicev, ki veljajo za deficitarne, se spreminja. Pri pripravi vsakoletnega javnega razpisa sklad sodeluje z MDDSZ, MIZŠ, Centrom za poklicno izobraževanje in Zavodom za zaposlovanje Republike Slovenije in skupaj z njimi pripravi nabor deficitarnih poklicev (izhajajoč iz Politike štipendiranja 2020–2024), za katere je v tistem obdobju zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest.


Izpostaviti velja tudi druge pomembne informacije glede štipendije za deficitarne poklice, da:

  • prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka;
  • ravno tako ne vpliva na višino plačila dohodnine;
  • dijak lahko istočasno prejema državno štipendijo/Zoisovo štipendijo in štipendijo za deficitarne poklice; v primeru, da dijak ponavlja isti letnik oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.

Več informacij o razpisu in štipendijah za deficitarne poklice najdete na spletni strani sklada: https://www.srips-rs.si/vsi-razpisi/razpis/javni-razpis-za-dodelitev-stipendij-za-deficitarne-poklice-za-solsko-leto-20222023-323-jr.

Razpis bo med drugim podrobneje predstavljen tudi na dveh spletnih predstavitvah vseh štipendij, ki jih sklad dodeljuje. Predstavitvi bosta potekali 16. 2. 2022 in 10. 3. 2022. Vsi zainteresirani pa se lahko prijavijo tukaj: https://www.1ka.si/stipendije.