Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

kaja casar mm Ekipa24.si

Bi jo prepoznali?! Vroča slovenska nogometna ...

Sanjski moški Njena.si

Evo Luno napadli, ker je očrnila Arijanno

Luis Enrique 22 pm Ekipa24.si

Srce parajoče besede o umrli hčerki: Španski ...

Novice Krško

Obmejni trgovci po vstopu Hrvaške v EU ne pričakujejo bistvenih sprememb

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.04.2013 21:19

Posavski trgovci in obrtniki, ki v zadnjih letih pretežno več ne beležijo večjega obiska hrvaških kupcev, menijo, da se bo po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo zanimanje zanje še zmanjšalo. Večjega zanimanja slovenskih kupcev za nakupe pri sosedih, ki bo odvisno predvsem od tamkajšnjih cen, pa tudi ni pričakovati, menijo na brežiški obrtni zbornic

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Brežice Janko Hrastovšek je povedal, da hrvaškim kupcem v Sloveniji ob njihovih nakupih po 1. juliju ne bodo več vračali davka, njihovo zanimanje zanje pa bo odvisno tudi od gibanja slovenskih cen in njihove finančne zmožnosti.

Vprašanje je tudi, kakšen bo ostal tečaj hrvaške kune nasproti evru, je dejal in hkrati opozoril, da posavske obmejne obrtnike bolj kot poslabšanje zanimanja hrvaških kupcev, ki je po njegovi oceni zadnja leta že tako pretežno slabo, skrbi hrvaška cenejša in nelojalna konkurenca. Zaskrbljeni so tudi, ker Slovenija še ni zakonsko zaščitila svojega trga dela, je dodal.

Hrastovšek še ugotavlja, da bi do morebitnega povečanja slovenskih nakupov na Hrvaškem prišlo šele ob padcu tečaja hrvaške kune, katere tečaj je sedaj po njegovem precenjen. Po drugi strani pa Slovencem po vstopu te sosednje države v EU na Hrvaškem ne bodo več vračali tamkajšnjega prometnega davka, katerega vračanje bistveno vpliva na število sedanjih slovenskih čezmejnih nakupov, je še povedal Hrastovšek.

Kot so neuradno povedali predstavniki nekaterih večjih brežiških trgovin, med hrvaškimi sosedi ni več takega zanimanja za nakupe v Sloveniji kot v preteklih letih in v obdobju po razpadu Jugoslavije ter slovenski osamosvojitvi.


Obisk hrvaških kupcev je po njihovem zadnja leta zanemarljiv, med njimi pa prednjačijo hrvaški kupci, ki so bili v Sloveniji zaposleni in prejemajo slovenske pokojnine. Vendar je teh le še za vzorec, so potrdili na območni obrtno-podjetniški zbornici.

Bolj kot nakupi v Sloveniji pa Hrvate zanimajo slovenske obmejne vulkanizerske in tem podobne storitve. Kot so pojasnili v brežiški trgovini in vulkanizerstvu Lašič, je tovrstna dejavnost ob slovensko-hrvaški meji zadnjih 15 let odvisna predvsem od obiska hrvaških kupcev, ki se za obisk na drugi strani meje odločajo predvsem zaradi vrnitve davka na dodano vrednost.

Glede na hrvaško nizkocenovno konkurenco je vračilo davka hrvaškim kupcem po njihovem tudi edina slovenska konkurenčna prednost. Ob vstopu sosednje Hrvaške v Evropsko unijo tako pričakujejo občuten padec svojega prometa ter prodaje, oboje pa bi lahko povzročilo tudi zaprtje njihove trgovine in delavnice, so še povedali v Vulkanizerstvu Lašič.