profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice

Obnova brežiškega simbola poteka po načrtih

Piše: R. K:

Čas objave:
25.06.2022 12:01

Projekt obnove Vodovodnega stolpa in paviljona poteka po načrtih, končan naj bi bil v predvidenih rokih, in sicer v letošnjem oktobru. Stolp bo v celoti namenjen predstavitvi brežiških znamenitosti.

Občina Brežice je v mesecu februarju 2021 pridobila gradbeno dovoljenje za projekt obnove Vodovodnega stolpa, simbola mesta in občine, ki bo v prihodnosti služil kot razgledna točka z obogateno turistično ponudbo. Gradbena dela so se začela oktobra 2021.

Župan Občine Brežice Ivan Molan si je z izvajalcem del ogledal kako poteka projekt. Dejal je, da so najbolj zahtevna dela, kot so statična sanacija stolpa in razrez bazena, v zaključni fazi.

Pri obnovi stolpa trenutno poteka izvedba vertikalnih vezi na fasadi. Izvaja se požarno zapiranje jeklenih etažnih konstrukcij in dvigala, prav tako se ob tem izvajajo potrebne elektroinštalacije. Potekajo tudi mavčno kartonska dela, v zaključni fazi pa je fasadni sestav osemkotnega dela 6. nadstropja. Nameščajo se ograje pri krožnih stopnicah na vseh podestih, izvedeni so tudi izrezi betonskega bazena.

Spremljevalne dejavnosti, kot so info točka, trgovinica s spominki, kavarna in sanitarije, bodo umeščene v paviljon ob stolpu. Na tem delu so trenutno zaključena rušitvena dela, izveden je tudi širok izkop. Izvajalec arheoloških izkopavanj je zaključil z delom, zato v prihodnji dneh sledi zasip kleti in izvedba temeljne plošče nad kletjo.