žalostna ženska Dobra karma

'Odločila sem se pisati vsem tistim, ki ste ...

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

profimedia-0505331417 Reporter.si

V nemškem Vuhanu je 14 odstotkov prebivalcev že ...

klop, klopi Svet24.si

Najbolj nevarna "zverina" v Sloveniji prebujena in...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Jenrej Tozon Njena.si

Jernej Tozon svojo Evo odriva stran od sebe

Novice Obrežje

Obnovili bodo železniško progo med Zagrebom in Obrežjem

Piše: STA

Čas objave:
20.02.2020 21:01

Hrvaška bo obnovila železniško progo med Zagrebom in Savskim Marofom, nedaleč od slovenske meje pri Obrežju. Javno podjetje HŽ Infrastruktura je danes podpisalo pogodbo z družbo Swietelsky za prenovo nekaj manj kot 18 kilometrov proge. Vrednost del, ki naj bi jih končali v 27 mesecih, je ocenjena na 66 milijonov kun (8,86 milijonov evrov).

HŽ Infrastruktura je za obnovitvena dela na eni izmed najbolj prometnih železniških poti na Hrvaškem dobila 210 milijonov kun posojil od Svetovne banke za obnovo in razvoj

Progo med Zagrebom in Savskim Marofom povprečno prevozi 160 vlakov na dan. Pomembna je za mednarodni potniški in tovorni promet, kot tudi za mestni prevoz, so izpostavili v HŽ Infrastruktura.

Menijo, da bodo z obnovo povečali varnost prometa ter naredili mestni prevoz še bolj privlačen za uporabnike. Pozitivno naj bi vplivala tudi na razbremenitev mestnih ulic v zahodnem delu Zagreba, kar naj bi pozitivno vplivalo tudi okolje.

Promet naj bi po prenovljeni progi stekel do poletja 2022, ko bodo vlaki lahko dosegli hitrost tudi do 120 kilometrov na uro. Med prenovo bodo obnovili celotno dvotirno železniško progo, vključno z električno napeljavo kot tudi več mostov in podhodov. Uredili bodo tudi vrsto železniških postaj in postajališč ter signalno-varnostno in telekomunikacijsko mrežo.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je tudi danes ponovil, da je trenutna vrednost vlaganj v železniško infrastrukturo na Hrvaškem 1,5 milijard evrov ter da bodo vlaganja zrasla na 3,5 milijard evrov do leta 2030.

Konzorcij Swietelsky, ki ima sedež v Avstriji, je v preteklih 20 letih obnovil več kot 500 kilometrov železniških prog na Hrvaškem.