Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Ljubljana/Črnomelj

Obrambno ministrstvo od Črnomaljcev ne bo zahtevalo zemljišča

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
14.10.2016 14:10

Ministrstvo za obrambo je črnomaljsko županjo Mojco Čemas Stjepanovič, ki je protestirala proti njegovemu pozivu, naj mu občina v posest do 20. oktobra vrne zemljišče za morebitni begunski center na Vražjem kamnu, danes obvestilo, da tega ne bodo zahtevali. Omenjeni poziv z vodstvom ministrstva namreč ni bil usklajen, so pojasnili.

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da je ministrica Andreja Katič črnomaljsko županjo danes telefonsko obvestila, da ne bodo zahtevali vračila zemljišča na Vražjem kamnu, na katerem ima svoj poligon belokranjsko kinološko društvo.

Dogovarjanje o morebitni drugačni uporabi omenjenega zemljišča, ki je sicer v upravljanju ministrstva za obrambo, je potekalo na nižji ravni strokovnih služb, pri čemer odločitve niso bile usklajene z vodstvom ministrstva, je še dodala Katičeva.

Ministrstvo za obrambo je namreč Občino Črnomelj v četrtek in dan po protestu dela Črnomaljcev proti begunskemu centru na Vražjem kamnu pozvalo, naj ji omenjeno zemljišče vrne v posest. Črnomaljska županja se je na to nemudoma odzvala in za najemnike, ki so ga uredili, v takem primeru zahtevala odškodnino in nadomestno zemljišče.


Na ministrstvu so omenjeno zahtevo opravičili s tem, da ga skupaj z njegovo infrastrukturo nujno potrebujejo za potrebe uprave za zaščito in reševanje.

Županja je nato posredovala pri državnemu sekretarju Boštjanu Šeficu, pisala pa je tudi ministrici za obrambo Katičevi in ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar ter ju pozvala, da naj se ministrstvi v primeru, da bodo omenjeno zemljišče uporabili za begunski center, opredelita glede ustreznega nadomestila in odškodnine kinološkemu društvu za zgrajeno infrastrukturo, ureditev zemljišča in nezmožnost izvajanja svoje dejavnosti.

Županja je tudi vnovič poudarila, da Občina Črnomelj ne bo dovolila gradnje stalnega begunskega namestitvenega centra in da bi glede na zagotavljanje varnosti lastnih občanov in le po pristanku svetnikov, pristala le na vzpostavitev začasnega sprejemno-registracijskega centra.