Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Obtožba zoper Južno vložena

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.12.2012 08:24

Tožilstvo je vložilo obtožbo zoper Darija Južno in trojico soobtoženih zaradi pranja denarja in utaje davkov.

Tožilstvo je vložilo obtožbo zoper Darija Južno in trojico soobtoženih zaradi domnevno fiktivnih svetovalnih storitev, ki naj bi jih med letoma 2004 in 2006 za novomeško gradbeno podjetje CGP opravilo liechtensteinsko podjetje Confinvest in za to prejelo 4,5 milijona evrov. Očita jim zlorabo položaja in pranje denarja, danes piše Delo.

Po dosedanjem poročanju medijev je sodna preiskava zaradi domnevne zlorabe položaja in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju ter pranja denarja potekala zoper lastnika Perspektive in predsednika nadzornega sveta Cestnega in gradbenega podjetja Novo mesto (CGP) Južno, predsednika uprave CGP Marjana Pezdirca in člana uprave tega podjetja Martina Štubljarja.

Pod drobnogledom preiskovalcev se je po pisanju Dela znašel tudi Rajko Siročič, nekdanji prvi mož Darsa, ki je na ta položaj prišel iz uprave CGP novembra 2005, kriminalisti pa so ga bili obiskali v okviru policijske akcije novembra 2010, ko so preverjali denarne tokove med podjetji v posredni ali neposredni lasti Južne.

Takrat so na sedežu Perspektive in CGP opravili hišno preiskavo in zaplenili dokumentacijo, povezano s 4,5 milijona evrov vrednimi svetovalnimi posli, ki jih je CGP naročal pri Confinvestu.

Čeprav na specializiranem državnem tožilstvu, kjer so za časnik potrdili vložitev obtožbe zoper štiri fizične osebe, imen ne navajajo, se po navedbah Dela lahko sklepa, da se obtožba, vložena na ljubljansko okrožno sodišče, nanaša ravno na omenjeno četverico.


Južno, ki prek Perspektive FT obvladuje več družb, med njimi borznoposredniško hišo Perspektiva, CGP, IGM Strešnik, holdinga Vizija in Vizija Ena, sumijo, da je pridobil korist v višini 4,5 milijona na škodo podjetja CGP.

To je domnevno za svetovalne študije pri reorganizaciji družbe plačalo podjetju, registriranem v Liechtensteinu. A preiskovalci sumijo, da je bil posel fiktiven in da študije niso napisali tamkajšnji strokovnjaki, temveč so bile prepisane s spleta, s poslom pa so menda želeli le prikriti nakazila v Liechtenstein. Denar od domnevno fiktivnega posla so menda porabili za nakupe delnic, ki jih je prodala prav Južnova Perspektiva FT, piše Delo.

Liechtensteinsko podjetje Confinvest, katerega uradni lastnik je liechtensteinski državljan Erich Sprenger, resnični lastnik pa je menda Južna, je tako v začetku leta 2006 kupilo za več milijonov evrov delnic Telekoma, leta 2007 pa je malo manj kot milijon evrov nanesla prodaja delnic IGM Strešnika podjetju Admark Trust, katerega resnični lastnik je menda prav tako Južna, ki pa to po navedbah časnika vztrajno zanika.

To podjetje je domnevno denar pred tem prejelo od Confinvesta. Del denarja je menda pristal tudi na Južnovem bančnem računu, še navaja časnik.