Kino Bežigrad Svet24.si

FOTO: Razdejanje v ljubljanskem kinu, projekcije ...

Avtobus Svet24.si

Zaspala na avtobusu, rešiti so jo morali gasilci

jan2 Svet24.si

VIDEO: Jan Plestenjak priznal: »Imam punco, imel ...

terenci mercedes sloveska vojska pl Reporter.si

Ekskluzivno! Korupcija v Slovenski vojski: ...

franc puksic z Necenzurirano

Policija išče milijon, ki ga je župan Pukšič ...

Ana Lukner Roljič Njena.si

Dobrotnica Ana Lukner Roljič izgubila mamo

dragic doncic Ekipa24.si

Hahaha, pravi NOREC! Dragić je pred tekmo želel ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb, previdno pri uporabi dvigal

Piše: STA

Čas objave:
30.03.2020 10:19

V večstanovanjskih stavbah je treba razkužiti predvsem kljuke na vhodnih vratih, ograje, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih ter oprijemala in drugo opremo, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami, je odredila vlada.

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa sprejela v soboto pozno ponoči, že velja. Po novem je torej treba vso opremo v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjskih stavbah razkužiti najmanj dvakrat dnevno.

Za razkuževanje opreme morajo poskrbeti upravniki večstanovanjskih stavb, in sicer najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi, vendar podrobnosti odlok ne navaja. Določa pa, da morajo razkuževanje izvajati upravnik ali tretja oseba po njegovem izboru, lahko pa tudi etažni lastniki.

Prav tako je treba na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo z napisom: "Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe covid-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke."

Urad za kemikalije glede razkuževanja svetuje, naj se površine očistijo z navadnim detergentom in jih razkuži s proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo na etiketi ali v navodilih navedeno protivirusno delovanje. Pri uporabi je treba dosledno upoštevati navodila za uporabo, saj v nasprotnem primeru dezinfekcija ne bo učinkovita. Urad kot priročno sredstvo za dezinfekcijo svetuje tudi 0,05- do 0,1-odstotno raztopino natrijevega hipoklorita (varekina). Poskrbi naj se tudi za zračenje prostorov.

V Združenju upravnikov nepremičnin opozarjajo na pomanjkanje zaščitnih sredstev za izvajalce obveznega razkuževanja in samega razkužila. "Ključno vprašanje je, kako zagotoviti varnost tistih, ki bodo to izvajali," je v imenu združenja za TV Slovenija povedal Boštjan Udovič. Dodal je, da upravniki teh stvari nimajo dovolj, in da jih je tudi na trgu težko dobiti. Izpostavil je tudi vprašanje stroškov razkuževanja, saj bi najemanje za to usposobljenih delavcev stroške zelo povišalo.

Na vprašanje STA, kje naj upravniki večstanovanjskih stavb dobijo razkužila in kdo bo za njih plačal, je premier Janez Janša na današnji novinarski konferenci odgovoril, da je nekaj zalog razkužila zagotovo še po večstanovanjskih stavbah, potem pa bo iz svojih zalog posredovala civilna zaščita. Zagotovil je, da bodo vse upravičene stroške, ki jih bodo imele občine in lokalne skupnosti z bojem proti epidemiji, povrnili iz državnega proračuna.

"Najbolj pomembno je, da to razkuževanje poteka, da ljudje ne bodo okuženi, da ne bodo potem umirali na prepolnih bolnišničnih posteljah, ker mi nismo našli 100 ali 200 evrov za razkužila," je še povedal Janša.