Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

Robert E Crimo III Svet24.si

Strelec načrtoval še en napad

Viktor-Vrecar-2021-e1611911492595 Necenzurirano

Prihaja energetska kriza, uprava HSE pa želi ...

tonin cigler kralj horvat nsi bobo Reporter.si

Janševa peta kolona: ti ljudje so razlog, da se ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

sivka alenka 1 Odkrito.si

Alenka Sivka se je vrnila na radio

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice

Očistili bodo Kočevski Rog

Piše: R.K.

Čas objave:
22.05.2022 06:00

Jamarski klub Novo mesto, Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) in družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) smo sprejeli zavezo, da bomo poskrbeli za čiščenje črnih odlagališč različnih odpadkov na širšem območju Kočevskega Roga. Prvo kraško vrtačo, v kateri je bilo 14 pnevmatik, so očistili novembra 2021, sedaj pa jih čaka še 39 različno velikih odlagališč.

Ob Tednu gozdov 2022 pripravljajo čistilno akcijo vrtač v bližini koče Primož. Pri odstranjevanju pnevmatik bo sodelovala traktorska ekipa SiDG, saj bodo za izvlek pnevmatik potrebovali tudi jeklenico.

Kdor se želi pridružiti čistilni akciji, se ji lahko pridruži 26. maja od 10. uri. Začetek čistilne akcije bo 9.30 v Podturnu, na parkirišču takoj za odcepom za Bazo 20. Nato se bodo odpeljali v gozd, kjer se bo izvedlo čiščenje odpadkov.

Pobudniki čistine akcije v Kočevskem Rogu so jamarji Jamarskega kluba Novo mesto, ki so med pregledovanjem terena pogosto naleteli na odvržene odpadke. Na območju občin Dolenjske Toplice, Kočevje, Semič in Žužemberk so tako geolocirali in fotografirali 40 onesnaženih točk, v njih pa prevladujejo različne pnevmatike. Povezali so se z gozdarji ZGS, ki so s pobudo za odstranitev črnih odlagališč seznanili družbo SiDG kot upravljalca državnih gozdov na tem območju. SiDG bo čiščenje odpadkov deloma izvedel z ekipami lastne gozdne proizvodnje, ki izvajajo sečnjo in spravilo na tem območju, deloma pa bo najel zunanje izvajalce. Zbrane odpadke bomo začasno odložili na več zbirnih mestih, od koder jih bo nato Javno podjetje Komunala Novo mesto odpeljala na ustrezno deponijo. Partnerji v projektu ugotavljajo, da novih onesnaženj zaradi vse večje ozaveščenosti prebivalstva in urejenega načina odvoza komunalnih odpadkov k sreči ni zaznati. Zato upajo, da bo tovrstna akcija na tem območju zadnja.