sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Novice Novo mesto

Očitki glede umeščanja ceste tretje razvojne osi na Novomeškem

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
30.01.2016 10:36

Društvo Novo mesto in civilna pobuda novomeške krajevne skupnosti Ločna-Mačkovec sta na Evropsko komisijo leta 2013 naslovili pritožbo glede uredbe o državnem prostorskem načrtu za potek tretje razvojne osi med Novim mestom in predorom Gorjanci. Decembra lani sta prejela odgovor, da bo komisija v zvezi z njihovo pritožbo uvedla postopek preiskave.

Društvo Novo mesto je sporočilo, da so skupaj z omenjenimi pobudniki, ki menijo, da je vlada uredbo sprejela kljub njihovem nasprotovanju in nezadostni obveščenosti glede projekta oz. da je država kršila evropske predpise glede vključevanja javnosti, na pristojni ministrstvi, predsednika vlade in Družbo za avtoceste v RS (Dars) pred dnevi naslovili dopis v zvezi s to problematiko.

Kot so dodali, bo Evropska komisija v zvezi z njihovo pritožbo uvedla postopke preiskave proti državi, kar po njihovem pomeni, da bodo slovenskim organom zastavili vprašanja glede prenosa bistvenih evropskih direktiv v zakon o umeščanju državnih prostorskih ureditev v prostor ter zahtevali konkretna pojasnila glede v pritožbi posebej očitanega nevključevanja javnosti.

Pri Društvu Novo mesto so še zapisali, da odgovore in pojasnila pristojnih slovenskih organov tako Evropska komisija kot društvo pričakujeta v roku poldrugega meseca. V primeru njihovega vnovičnega neupoštevanja pa so opozorili, da bodo morali uporabiti pravna sredstva ob izdaji gradbenega dovoljenja ali pa se pritožiti na ustavno sodišče.


Približno 70 novomeških pobudnikov je sicer v svoji pritožbi zapisalo, da je vlada omenjeno uredbo sprejela kljub nasprotovanju krajevne skupnosti Ločna-Mačkovec, ki se je nanašalo predvsem na mesto priključevanja bodoče štiripasovne ceste na zdajšnje avtocestno območje. Sprejeta uredba namreč predvideva gradnjo štiripasovne hitre ceste skozi naselji Ločna in Pod Trško goro oz. vas Mačkovec.

Pritožniki poudarjajo, da so tamkajšnji krajani ves čas nasprotovali umestitvi hitre tranzitne ceste v urbano okolje. Navedli so tudi, da je bila izbrana inačica dogovorjena za zaprtimi vrati in da je bilo vključevanje javnosti v postopek pomanjkljivo.

Po podatkih ministrstva za infrastrukturo naj bi gradnjo 5,3 kilometrskega odseka od priključka Novo mesto vzhod do priključka pri Revozu, vrednega 89 milijonov evrov, začeli leta 2018. Po podatkih ministrstva za infrastrukturo pa naj bi Dars prihodnje leto končal pripravo projektne dokumentacije za nakup potrebnih zemljišč.