Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana

10 okuženih na Dolenjskem

Piše: STA

Čas objave:
09.03.2020 17:12

Vsi novi primeri okužb z novim koronavirusom, ki so jih danes potrdili, so iz istega kroga in so bili predvidljivi, je danes povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder. Od 23 potrjenih primerov okužb je sedem zdravstvenih delavcev. Vsi okuženi so v bolnišnici, se pa počutijo dobro.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je na novinarski konferenci po seji sveta za nacionalno varnost dejala, da bomo kmalu "prišli do stanja, ko oseb z blagimi kliničnimi znaki ne bomo več hospitalizirali". Ko se bo to zgodilo, bodo vsi, ki jim bodo potrdili okužbo s koronavirusom, dobili striktna navodila, naj bodo doma in ne hodijo okrog.

Kot je dejala, ne more komentirati podrobno zdravstvenega stanja oseb, pri katerih so potrdili okužbo. Se pa po zdajšnjih informacijah "osebe počutijo dobro, imajo blago klinično sliko, hospitalizirane pa so ali v UKC Ljubljana, UKC Maribor ali Splošni bolnišnici Novo mesto". "NIJZ je predlagal karanteno za okoli 50 oseb, ampak ob nadaljnjih posvetovanjih se bo številka spreminjala," je dejala.

Med 23 potrjenimi primeri je trenutno 14 uvoženih, torej so se okužili v tujini, največ v Italiji. Devet primerov pa je sekundarnih, ko gre za prenos okužbe v Sloveniji, a so okužbe povezane z znanimi primeri. Osem sekundarnih primerov je povezanih z zdravnikom iz Zdravstvenega doma Metlika, eden pa s prenosom okužbe pri osebi iz Ljubljane.

Potrdila je, da je eden med njimi nenapovedano obiskal novomeško urgenco. Tako so tudi takoj aktivirali epidemiološko službo, ki išče morebitne kontakte. S koliko ljudmi je bil v stiku, še ne more povedati.

"Po regijah je položaj tak, da je devet okuženih v ljubljanski regiji, trije na Štajerskem, eden v Istri in deset na Dolenjskem," je dejala.

Po navedbah Pirnatove je Slovenija trenutno še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe. To je faza, ko iščejo vsak izvor okužbe in jo skušajo omejiti. "Se pa epidemiološka situacija razvija, saj število obolelih narašča," je dejala. Ob tem je poudarila, da število okužb narašča počasneje kot v sosednjih državah.

Druga faza širjenja bolezni nastopi takrat, ko se začne virus širiti v skupnosti. Ta faza se bo po navedbah Pirnatove zagotovo zgodila tudi pri nas, v tej fazi bodo ukrepi usmerjeni v preprečevanje hitrega širjenja okužb. Ti bodo usmerjeni predvsem v preprečitev zbiranja itd.

Tretja faza pa pomeni prehod iz izbruha bolezni v epidemijo. Takrat nastopijo ukrepi, kot je spreminjanje kapacitet zdravstvenega sistema, aktiviranje dodatnih kapacitet v zdravstvu ter zapiranje vrtcev in šol.