finska premierka Svet24.si

Finska premierka, kljub koronavirusu, v nočnem ...

Kraljica Elizabeta Svet24.si

Britanska kraljica leto dni po moževi smrti spet ...

paris Svet24.si

FOTO: V mrazu se borijo za preživetje v šotorih ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

por43525BOR_6937 Necenzurirano

Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za ...

špela-grošelj Odkrito.si

Špela Grošelj - Nič več samska?!

doncic Ekipa24.si

ZAROKA, ki je navdušila VSE V DVORANI! ...

Novice Ljubljana

Od danes maske na prostem obvezne le, če ni mogoče zagotovitvi ustrezne razdalje

Piše: STA

Čas objave:
10.04.2021 08:43

Danes začenjajo veljati spremembe odloka o ukrepih za zmanjšanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, po katerem maske na prostem ob vzdrževanju primerne medosebne razdalje ne bodo več obvezne. Še vedno pa ostajajo obvezne v zaprtih prostorih.

Nošenje mask bo tudi na prostem obvezno takrat, ko ne bo mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Prav tako maske ne bo treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre, piše v odloku, ki ga je vlada v uradnem listu objavila v petek, kakšno uro pred polnočjo, veljati pa začne danes.

Vlada je sicer na petkovi dopisni seji v skladu z napovedmi sprejela še druge odloke, ki določajo, kateri ukrepi za omejevanje epidemije covida-19 bodo veljali prihodnji teden, ko se konča velikonočno zaprtje države. Nočne omejitve gibanja tako od ponedeljka ne bo več, medtem ko omejitev prehajanja med statističnimi regijami z nekaterimi izjemami ostaja. Epidemija se sicer podaljšuje, in sicer od 17. aprila še za 30 dni.


Prepovedane ostajajo vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Minister pa lahko dovoli sklenitev zakonskih zvez.

Število oseb pri verskih obredih bo omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov oz. več udeležencev, če gre za osebe iz istega gospodinjstva.

Znova se bodo odprle knjižnice, muzeji in galerije.