belgijski f-16 Svet24.si

Lavrov zopet grozi: "Zahod se igra z ognjem!"

bagr Svet24.si

Jure je po nevesto prišel kar z bagrom

sdv-udba Necenzurirano

Strašijo nas z Udbo, sami pa so izumili tajno ...

tina gaber robert golob m24 Reporter.si

Konec medenega leta v golobnjaku: revizija prvega ...

pogacar roglic Ekipa24.si

Pogačarja 'obtožili', da ni čestital Rogliču, ...

Voditeljska ekipa Petra Rupnik, Simon Rosc in Milena Novak Odkrito.si

Svet24TV: »Vsako uro terjamo odgovore!«

roglic doncic Ekipa24.si

Roglič navdušil tudi Luko Dončića! Glejte to ...

Novice

Odpadno olje sodi v zbiralnike

Piše: oglasno sporočilo

Čas objave:
23.06.2021 12:40

Skrb za naravo je v Novem mestu zagotovo ena izmed pomembnejših prioritet. Zato smo v studiu gostili župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija in direktorja Komunale Novo mesto Bojana Kekca.

Župan je povedal, da imamo v MO Novo mesto kvalitetno oskrbo z osnovnimi storitvami; imamo urejene ceste, urejeno infrastrukturo na področju vodooskrbe, na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda, kar je nadgrajeno z delovanjem institucij. Imamo namreč kvalitetne vrtce in šole, zdravstvene in kulturne institucije ter kvalitetno športno ponudbo. Tudi zunanji opazovalci ocenjujejo Novo mesto kot kvalitetno bivalno okolje.

Kekec je dodal, da je za kakovost bivanja pomembno okolje, komunalna in športna infrastruktura. Poleg tega pa je treba je skrbeti za vse tri generacije ter usklajeno treba razvijati urbani del in podeželje. Projekti, ki so se izvajali v zadnjem času, so upoštevali vse te vidike in z pametnimi naložbami v vsa ta področja zagotovili visoko kakovost bivanja.

Macedoni je dejal, da smo lahko pri uvajanju pametnih storitev zgled ostalim. Pro projektih kot so energetska sanacija javnih objektov smo v Novem mestu prešli na 24 urno upravljanje, kar nam dodatno povečuje učinkovitost porabe energije. Z nekaterimi zelo renomiranimi podjetij so na MO Novo mesto izvajali pilotne projekte na področju pametnega parkiranja in razsvetljave. Župan je dodal, da vse te zaključke poskušajo vpeljati v vsakodnevno življenje.

Tudi na področju vodooskrbe so izvedli projekt, kjer z daljinskim upravljanjem izboljšamo energetsko učinkovitost in zmanjšamo izgube. Tako bo Novo mesto verjetno med prvimi v Sloveniji, ki bo uvedlo mestno kartico kot aplikacijo za mobilne telefone, ki bo omogočal indentifikacijo občanov in plačila. Po mnenju Gregorja Macedonija so to projekti, ki bodo še omogočili, da bomo stvari še širše promovirali v naši občini in imajo pozitiven učinek na posameznika.

Direktor Komunale Kekec je dejal, da rezultati kažejo, da je vodooskrba v MO Novo mesto varna in dolgoročno stabilna. Dodal je, da je bila bistvena izboljšava narejena s projektom hidravlične izboljšave vodovodnih sistemov Dolenjske. Sanirala sta se obe vodarni in v teh vodarnah je najsodobnejša tehnologija, ki omogoča, da je voda tako dobro pripravljena, da je brez primesi. Le majši delež vzorce je slabši, kar je posledica popravil naprav in izpiranja hidrantov. Kekec je povedal, da jih čakajo sekundarni vodi, kjer je več okvar, naredili pa bodo tudi nekaj več na hidrantnem omrežju in onemogočiti točenje hidrantov tam, kjer to sistem ne dopušča. Tako se bo točilo samo na odrejenih mestih. kekec je prepričan, da bodo na Komunali z vlaganjem na teh sekundarnih vodih zmanjšali izgube in na sekundarnem delu izboljšali kakovost pitne vode.
Kekec je poudaril, da gre pri odpadnem gospodinjskem olju za odpadek, ki ga ne smemo zlivati v kanalizacijo, saj maši cevi. Prav tako onemogoča učinkovito čiščenje na čistilnih napravah. Ne smemo ga zlivati v naravo, ker se razgrajuje dolgo časa. Odpadno jedilno olje pa je energetsko uporabno. Po krajevnih skupnostih v Novem mestu so namestili po najmanj eno zbirno posodo. Posode za zbiranje odpadnega jedilnega olja lahko občani prevzamejo na Komunali, lahko pa ga zbirajo tudi v lastnih posodah iz plastike ali stekla. Preden se olje zlije v zbirno posodo, ga je treba ohladiti. Odpadno jedilno olje je z dodatnimi tehnologijami mogoče predelati v biodizel, o tem pa razmišljajo tudi v novomeški Komunali. Narediti morajo študijo upravičenosti.

Direktor Komunale je povedal, da poskušajo na Komunali ponuditi nove produkte, ki jih še ni bilo. Razviti morajo stranske tržne dejavnosti, da podjetje finančno stabilizirajo. Dodal je, da če se bo mesto razvijalo s tako dinamiko naprej, bo treba poseči po raziskavah novih vodnih virov, da bodo zagotovili dovolj pitne vode za regijo.

Zloženka odpadno jedilno olje

Zloženka odpadno jedilno olje

Odpadno olje sodi v zbiralnike, 23.6.2021, 1. del


Odpadno olje sodi v zbiralnike, 23.6.2021, 2. del


Odpadno olje sodi v zbiralnike, 23.6.2021, 3. del