radio1 Svet24.si

Janša s Kurzem na Triglav, Avdić s Pitschko na ...

operacija, kirurginja Svet24.si

Kirurginja zarezala v napačno nogo! Kazen 2700 ...

Ursula von der Leyen Svet24.si

Predsednica Evropske komisije o obveznem cepljenju...

jezus janez jansa pf ukom Reporter.si

Ali se bodo danes poslanci NSI odločili za Jezusa...

20210604-01063296 Necenzurirano

Vizjak bi imel za šefa Triglavskega narodnega ...

Meghan Odkrito.si

Meghan Markle - O tem še nikoli ni govorila ...

grilc Ekipa24.si

Sporočilo žene, ki TRGA SRCE: Smrt slovenskega ...

Novice Ljubljana

Odpirajo se terase gostinskih lokalov po vsej državi

Piše: STA

Čas objave:
24.04.2021 06:49

Po vsej državi se bodo danes lahko odprle terase in vrtovi gostiln in lokalov. V pomurski, goriški in obalno kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, bodo dejavnost lahko opravljali tudi znotraj gostinskih obratov. To bo dovoljeno le pod pogojem testiranja potrošnikov na novi koronavirus, predložitvi dokazila o prebolelosti ali o cepljenju.

Trem sedaj rumenim regijam, kjer so bile terase gostinskih lokalov lahko že odprte, se je pridružilo še devet regij, ki se po epidemioloških razmerah uvrščajo na oranžni seznam - podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in gorenjska.

V gostinskem sektorju so vladnega rahljanja protikoronskih ukrepov veseli. Kritični pa so do pogojev pri odpiranju notranjih prostorov gostinskih lokalov in nanje ne pristajajo, so povedali v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici. Vlado so zato pozvali, da te diskriminatorne pogoje nemudoma odpravi.


Tudi v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so kritični do postavljenih pogojev. Želijo si bolj življenjskih ukrepov, k čemur so prav tako pozvali vlado. Že ukrepi, ki veljajo za vrtove in terase, denimo trimetrska razdalja med mizami in 1,5-metrska razdalja med ljudmi za isto mizo, so po njihovem nesmiselni in neživljenjski.

Strežba hrane in pijač v gostinskih lokalih je še naprej dovoljena med 7. in 19. uro. Dovoljena je le sedeča strežba ob upoštevanju omenjene razdalje. Za isto mizo lahko sedijo štiri osebe, imetnik lokala mora poskrbeti za ustrezno razkuževanje predmetov v skupni rabi. Izvajalci gostinske dejavnosti se morajo enkrat tedensko testirati, razen v primerih prebolelosti ali če so že cepljeni.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod, kot tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom.