Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

Odprtje Posavske muzejske vitrine

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.08.2015 05:50

Na Gradu Brežice bodo nocoj ob 19. uri odprli Posavsko muzejsko vitrino, ki bo na ogled postavljena do 6. oktobra. Častni gost na prireditvi s premierno projekcijo kratkega dokumentarnega filma »Ata, vračam se!« bo pričevalec Vladimir Janez Cerjak.

»Ata, vračam se!«
Pot domov / Mobiliziran v nemško vojsko: Vladimir Janez Cerjak, rojen leta 1921
O vojaškem življenju kot prisilni mobiliziranec do leta 1990 ni nikoli govoril, še manj o poti domov. Ta je bila tragična, polna zasmehovanja, hudobnega besa in poniževanja. Kot številnim drugim Slovencem v nemški vojski so mu ječarji v Begunjah zabičali, naj o tem delu svojega življenja nikdar ne spregovori. O njegovi poti domov niso izvedeli niti bližnji.

Družino so izgnali z njihovega doma v Pesjem. Umaknili so se na Sromlje, kamor so oktobra leta 1942 fantje dobili poziv za vojaški nabor v Brežicah. Po vpoklicu so Cerjaka poslali v Nemčijo, od tam v Francijo, na Nizozemsko, Poljsko, v Ukrajino, Rusijo in Besarabijo. Za težko ranjenega 25-letnika se je vojna končala v Besarabiji leta 1944, ko ga je težko ranil ostrostrelec.
Na poti domov so ga julija 1945 v Kranju pridržali kot vojaškega obveznika, kot še 500 drugih. Odpeljali so jih 'v brigado' – v begunjske zapore, nazadnje še v kamniški grad, kjer so jetnikom 6. avgusta 1945 napisali odpustnice.
Pot ga je vodila peš v Ljubljano, z vlakom do Brežic in peš nazaj do Zgornjega Obreža proti Pesjem. Tik pred ciljem so ga srbski partizani označili za ustaša, da se je za las izognil smrti. K sreči mu je naproti prišel oče, ki je sina čakal že od junija.