prijateljstvo Dobra karma

Zgodba o dveh bratih vam morda reši odnos

Čuki Svet24.si

Čuki v pesmi kihajo in kašljajo, da bi nas ...

evri denar xx Reporter.si

Pomoč samozaposlenim: Obrazec sem v petek ...

Praznovanje stoletnice v Domu starejših občanov Fužine Svet24.si

FOTO: V fužinskem domu starejših občanov ob ...

20200312-00994837 Necenzurirano

Afera maske: Počivalškovi ujeti na laži

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Cristian Baranašič Njena.si

Zmagovalec šova v solzah, umrla je njegova ...

Novice Novo mesto

Odprtje prenovljenega Glavnega trga 10. maja

Piše: MO NM

Čas objave:
18.04.2019 07:11

Župan Gregor Macedoni je na rednem srečanju z novinarji predstavil predlog prometnega režima v prenovljenem mestnem jedru, ki ga bo na današnji seji obravnaval občinski svet. Predlog spreminja Glavni trg in začetek Rozmanove ulice v območje, namenjeno pešcem in kolesarjem. Med ostalimi projekti je župan predstavil nadaljevanje gradnje večnamenske poti ob Levičnikovi cesti in nekaj aktualnih razpisov za infrastrukturne projekte po celotni občini.

V predlogu prometnega režima v mestnem jedru, ki je nastajal v dialogu s stanovalci in podjetniki pa tudi ob upoštevanju jasno izraženega mnenja številnih podpisnikov spletne peticije o zapori Glavnega trga, bo v mestnem središču Novo mesto pridobilo površino brez motornega prometa, namenjeno druženju občanov in obiskovalcev mestnega jedra ob ponudbi trgovcev, gostinskih lokalov in organizatorjev raznovrstnih prireditev. Dostava je v predlogu nove prometne ureditve za imetnike dovolilnic omogočena v jutranjih urah. Posebne prilagoditve so za potrebe stanovalcev in podjetnikov predvidene tudi v zalednih ulicah, obiskovalcem pa bo na voljo tudi enourno brezplačno parkiranje na parkiriščih v neposredni bližini Glavnega trga.

Izvedba Večnamenske poti ob Levičnikovi cesti se v teh tednih nadaljuje z urejanjem Levičnikove ceste in priključkov na območju Ločenskega mostu. V teku je izgradnja nasipa za navezavo večnamenske poti na Ločenski most na desni strani gledano v smeri Ločne, v tem tednu pa je predviden začetek del na nasprotni strani cestišča. Dela zahtevajo občasne polovične zapore cestišča, promet pa urejajo signalisti z zastavami.

V prihodnjih tednih sledi urejanje izvoza iz Levičnikove v smeri Ragovega, v kateri bo priključek popolnoma zaprt. Nato sledi urejanje otoka za pešce in kolesarje, v zadnji fazi pa urejanje priključka na Levičnikovo iz smeri Grabna, v kateri bo priključek popolnoma zaprt. Promet po Levičnikovi bo med deli na priključkih in otoku upočasnjen in omejen na 30 km na uro, po zagotovilih izvajalca pa bo potekal dvosmerno.

Rekonstrukcija ceste na Drski bo po županovih besedah končana takoj, ko bo vreme omogočalo izvedbo zaključnega sloja asfalta, v zadnjih tednih pa so bili objavljeni tudi razpisi za naslednje projekte: rekonstrukcija Kandijskega mostu, projektiranje komunalne ureditve v Gotni vasi, ureditev avtobusnega postajališča v središču Gabrja, ureditev kanalizacije, dveh avtobusnih postajališč in prehoda za pešce v krajevni skupnosti Prečna (Kuzarjev Kal), ureditev parkirišč ob izlivu Težke vode v Krko in ureditev pločnika na ulici Dobrava na Otočcu.

Na področju državnih cest na Mestni občini Novo mesto s strani državne direkcije za infrastrukturo še vedno pričakujejo objavo razpisa za nadaljevanje rekonstrukcije ceste skozi naselje Šmihel (od Šukljetove do razcepa za Regrške Košenice), v Birčni vasi pa v letošnjem letu načrtujejo rekonstrukcijo regionalne ceste od podvoza do osnovne šole in ureditev avtobusnega postajališča.