pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Črnomelj

Odprto pismo Vladi RS, MNZ in županom treh belokranjskih občin

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.10.2016 16:55

V naše uredništvo smo prejeli odprto pismo Civilne inciative proti migrantskemu centru v Beli krajini.

Povzemmao ga v celoti;

Glede na izjave, ki jih je v torek, 18. oktobra 2016, javnosti posredovalo Ministrstvo za notranje zadeve (objavila pa Slovenska tiskovna agencija), da se na območju Bele krajine opravljajo ogledi dodatnih lokacij, ki so jih ponudili zasebniki, se je v zadnjih dneh na nas obrnilo večje število občanov Občine Metlika in Občine Črnomelj. Ti so v skrbeh zaradi morebitne postavitve migrantskega centra v njihovi občini. Glede na dejstvo, da so predstavniki ministrstva izjavili, da so občinska vodstva posameznih občin v Beli krajini z vsemi aktivnostmi seznanjena, smo občinskim vodstvom poslali vprašanje, ali potekajo kakršnikoli ogledi za postavitev domnevnih sprejemno-registracijskih centrov v Občini Metlika ali Črnomelj. Med prebivalci krožijo različne informacije, zato zahtevamo hitre in jasne odgovore tudi od MNZ.

V Civilni iniciativi proti migrantskemu centru na celotnem območju Bele krajine temu ostro nasprotujemo in javno pozivamo župana in županji belokranjskih občin, da ne izdajo svojih sokrajanov ter to s svojim vplivom in dejanji tudi preprečijo.

Hkrati javno pozivamo tudi Vlado Republike Slovenije, naj odstopi od kakršnih koli namer po postavitvi migrantskega centra kjerkoli v Beli krajini, bodisi da je to prehodni, registracijski ali namestitveni.
Nadalje MNZ pozivamo, naj v primeru povečanega števila ilegalnih prehodov poveča nadzor na državni oziroma zunanji schengenski meji. Prav tako se sprašujemo, zakaj je potreben takšen center, če pa se lahko nezakonite prestopnike takoj vrne v tisto državo, od koder so nezakonito vstopili v Slovenijo. Zanima nas tudi, kaj se bo zgodilo z ilegalnimi prebežniki, ki bodo dobili azil in ali to pomeni, da bodo postali novi sosedje tistega kraja, kjer bo takšen center nameščen.

V primeru postavitve ali umestitve takšnega centra kjerkoli na območju Bele krajine bo Civilna iniciativa (CI) primorana k nadaljnjim ukrepom in tudi k pripravi novega, še večjega, protesta ali fizični zapori cest. V vsakem primeru pa CI nadaljuje s svojimi aktivnostmi in še vedno zbira podpise pod peticijo, ki jih bomo tudi predali pristojnemu ministrstvu.

Dodatno se počutimo dolžni odzvati tudi na navedbe nekaterih medijev v povezavi s potekom protesta v preteklem tednu v Črnomlju. Nekateri so namreč navedli, da je protest organizirala Slovenska demokratska stranka (SDS), in to kljub temu, da so bili na protestu različni govorniki, ki pa niso iz vrst SDS oziroma celo nasprotno. Naj povemo, da je v CI le ena oseba politično opredeljena. Zbrali smo se dobro misleči ljudi in delali cele dneve brezplačno oziroma, še več, celo svoja sredstva smo prispevali, da bi lahko naše družine in otroci živeli v umirjenem okolju. Zato tovrstna namigovanja ocenjujemo kot skrajno neprimerna in jih tudi ostro zavračamo! Dogodek je potekal izključno v dobro vseh Črnomaljcev in Belokranjcev! Tako bo tudi v prihodnje!

S spoštovanjem,
mag. Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini