Novinarska konferenca Osnovne šole Savsko naselje Svet24.si

Učenci vdrli v e-redovalnico; že lani so si ...

domen prešeren mediaspeed Svet24.si

Drugi tir gradi tudi dobavitelj spornih mask v ...

drugi-tir, stanko-polanič, tine-vadnal, jurij-krč, janez-škrabec Necenzurirano

Nasledniki Ivana Zidarja tečejo nov krog #kolumna

Urška Klakočar Zupančič Reporter.si

Afera falcon: poglejte, kako luksuznemu hotelu na ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Jure Henigman FOTO Urša Premik Njena.si

'Gospod profesor' ima nadarjena otroka

luka doncic pm Ekipa24.si

Kakšno je zdravstveno stanje Luke Dončića? ...

Novice Novo mesto

FOTO: Odstranjene odvržene pnevmatike iz Male Knežje jame

Piše: R.K.

Čas objave:
03.11.2021 10:28

Jamarski klub Novo mesto, Zavod za gozdove Slovenije in družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) so združili moči in poskrbeli za čiščenje Male Knežje jame v Kočevskem Rogu, v kateri so se nahajale izrabljene kamionske pnevmatike. Z akcijo odstranjevanja smeti iz roških kraških vrtač bodo v kratkem nadaljevali.

Odpadne pnevmatike v Mali Knežji jami so že štiri desetletja nazaj odkrili jamarji iz novomeškega jamarskega kluba. Ob letošnjem jamarskem trekingu okoli Cinkovega križa, ki je potekal v okviru prireditev Poletje na Kočevskem Rogu, so sklenili, da tej črni ekološki točki naredijo konec. Povezali so se z gozdarji Zavoda za gozdove, Območne enote Novo mesto, ki so s pobudo za odstranitev odpadnih pnevmatik seznanili družbo SiDG kot upravljalca državnih gozdov na tem območju. Po ogledu lokacije so se jamarji in gozdarji dogovorili za skupno čistilno akcijo.

odstranjene-pnevmatike-iz-male-knežje-jame
Odstranjene pnevmatike iz Male Knežje jame
Marko Pršina

Ko je SiDG konec oktobra v bližini jame izvajal sečnjo in spravilo lesa s sodobno gozdarsko mehanizacijo, je napočil primeren trenutek za realizacijo dogovora o odstranitvi starih pnevmatik. Delavci SiDG so tako postavili zgibni traktor na stojišču blizu jame, pnevmatike so postopoma navezovali na okoli 80 metrov dolgo jeklenico traktorja, ki jih je nato iz dna jame povlekel pred jamski vhod. Z roba vrtače je zgibni traktor na koncu pnevmatike izvlekel še do gozdne ceste. Za odvoz odpadkov na ekološko uničenje je poskrbel četrti partner v tem projektu – Javno podjetje Komunala Novo mesto.

odstranjene-pnevmatike-iz-male-knežje-jame
Odstranjene pnevmatike iz Male Knežje jame
Marko Pršina

»Mala Knežja jama ni bila edina onesnažena lokacija na Kočevskem Rogu, je bila pa zagotovo največja. V tem času že poteka popis ostalih lokacij, ki bodo za čiščenje potrebovale podoben pristop. Glede na pridobljene izkušnje je upati, da bodo partnerji s projektom nadaljevali. Naša skupna ugotovitev namreč je, da gre v veliki večini primerov za onesnaženja izpred več desetletij, zato bi bilo smiselno Kočevski Rog dokončno očistiti vse odložene nesnage. Novih onesnaženj zaradi vse večje ozaveščenosti prebivalstva in urejenega načina odvoza komunalnih odpadkov k sreči ni zaznati. Naj tako tudi ostane!« je povedal Marko Pršina iz Jamarskega kluba Novo mesto.

odstranjene-pnevmatike-iz-male-knežje-jame
Odstranjene pnevmatike iz Male Knežje jame
Marko Pršina

Tudi Toni Turk, vodja območne enote Novo mesto Zavoda za gozdove Slovenije, je napovedal nadaljevanje čiščenja vrtač na Kočevskem Rogu: »Gume so nevaren odpadek, ki nikakor ne sodi v gozd in še huje – v zavarovano naravo podzemnih jam. Gume, ki smo jih odstranili iz Male Knežje jame, niso edine, ki kazijo lepoto narave na Rogu. Čeprav jih ni veliko, jih bomo našli in odstranili. Mogoče bomo našli tudi tiste, ki so jih tja odvrgli, in primerno ukrepali.«

odstranjene-pnevmatike-iz-male-knežje-jame
Odstranjene pnevmatike iz Male Knežje jame
Marko Pršina

In zakaj se je za sodelovanje pri izvedbi čistilne akcije odločil SiDG? »Skrb za gozd kot ekosistem, prilagojeno gospodarjenje in vlaganja v gozdove so osnovna vodila družbe SiDG pri gospodarjenju z državnimi gozdovi. Tudi akcija čiščenja Male Knežje jame, ki smo jo izvedli skupaj z ostalimi deležniki, je eden izmed kamenčkov v mozaiku dobre prakse družbe SiDG. Vložena sredstva, čas in dobra volja zaposlenih, ki jih je družba namenila skrbi za te gozdove, se bodo obrestovali na dolgi rok. Našim naslednikom želimo pustiti stabilne in ohranjene gozdove,« je uspešno zaključen prvi korak pri čiščenju vrtač v Kočevskem Rogu komentiral mag. Robert Tomazin, glavni direktor SiDG.