podgane Svet24.si

Zaradi podgan na tisoče domov ostalo brez ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

loterijski listek, loterija, Svet24.si

Med čakanjem na hrano zadela jackpot

vasle psa pl fb Reporter.si

Zakaj je Vinko Vasle obseden s psi? Pred leti ...

vizjak-petan Necenzurirano

Vizjak medijskemu mogotcu: Zakaj bi plačeval ...

Boyer in Myers Odkrito.si

Resnična zgodba - Bolj GROZLJIVO ne more biti ...

spolno nadlegovanje Ekipa24.si

OBSOJEN! Nekdanji nogometaš Olimpije obsojen, ker...

Novice Ljubljana

Ogled znamenitosti na prostem brez pogoja PCT

Piše: STA

Čas objave:
22.08.2021 12:06

Zahteva po dokazovanju pogoja PCT - preboleli, cepljenji ali testirani - je vse pogostejša. Še vedno pa nekatere kraje in znamenitosti lahko obiščemo, ne da bi pri tem potrebovali potrdilo PCT. Brez njega lahko obiščemo znamenitosti na prostem, kot so živalski vrt, Postojnska jama, Arboretum Volčji potok, Tolminska korita in Sečoveljske soline.

V ljubljanskem živalskem vrtu, kjer so letos dobili kar nekaj naraščaja, obiskovalce prosijo, da upoštevajo vladne omejitve združevanja, ohranjajo varno razdaljo do drugih obiskovalcev in nosijo zaščitne maske v vseh notranjih prostorih, kot so sanitarije, vivarij in trgovina s spominki, pa tudi kadar ni mogoče zagotoviti predpisane razdalje.

Podzemni živalski svet s kapniškimi skulpturami je na ogled v Postojnski jami. Tudi za obisk te slovenske znamenitosti potrdilo PCT ni pogoj, obvezno pa je upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov, je napisano na njihovi spletni strani.

V Arboretum Volčji potok je potrebno dokazovanje pogoja PCT zgolj pred vstopom na prostor, kjer se izvajajo kinopredstave, gledališke predstave in druge kulturne prireditve. Za dnevne sprehode po botaničnem parku pa pogoj PCT ni potreben.V arboretumu je v tem času na ogled tudi praznična cvetlična razstava, ki so jo pripravili v počastitev 30-letnice samostojnosti Slovenije in prve cvetlične razstave v Arboretumu Cvetje in mir. Zanjo so uporabili več kot 50.000 cvetov rezanega cvetja in nekaj tisoč cvetov lončnic, ki bodo razstavljeni do 29. avgusta, so sporočili iz arboretuma.

V dolini Soče si lahko obiskovalci ogledajo Tolminska korita. Tamkajšnja krožna pot vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

Brez pogoja PCT pa je prav tako mogoče vstopiti v krajinski park Sečoveljske soline, ki so največje delno delujoče slovenske soline. Raztezajo se na približno 650 hektarjih površine na ustju rek Dragonje in Drnice pri Sečovljah.