jansa logar predsedniske volitve Svet24.si

Kako je poraz prenesel Janez Janša?

rtv carl foto MJP Svet24.si

Eugenija Carl se je zahvalila Vidi za pomoč

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

navas kostarika japonska Ekipa24.si

Japonci senzacionalno zrušili Nemce, zdaj pa tale...

Jan Zarnik Njena.si

Jan iz Kmetije izza kamer povsem drug človek

zapor 22 pm Ekipa24.si

Drama srbskega novinarja v Katarju! Namesto na ...

Novice Novo mesto/Ljubljana

Ogrožujoča poletna vročina

Piše: STA

Čas objave:
21.06.2018 16:05

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so opozorili na poletno vročino, ki lahko predvsem starostnikom povzroča nemalo zdravstvenih težav. Najbolj ogroženi so namreč onemogli stari ljudje, ki so pri zagotavljanju termalnega ugodja in vnosa tekočine odvisni od drugih oseb, so danes sporočili iz UKC.

Senca, klima in zračenje
Ljudem priporočajo, naj se ob vročini zadržujejo v osenčenih in ohlajenih prostorih, naj uporabljajo ventilator, čeprav tudi ta v ekstremni vročini ne zadošča. Izpostavljajo pomembnost uporabe klimatskih naprav, če jih ljudje nimajo, pa svetujejo, da ponoči odprejo okna, čez dan jih pa pustijo zaprta.

Pijte dovolj vode
Prav tako poudarjajo, da morajo piti dovolj vode, in sicer tudi takrat, ko niso žejni. "Izogibajte se ledeno hladnim tekočinam, ker lahko le te dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin, saj slednje učinkovine povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen," so poudarili.

Ne štedilnika
Priporočajo nošenje ohlapnih, lahkih in svetlih oblačil ter odsvetujejo uporabo štedilnika, ker ta dodatno segreva prostor. Svetujejo tudi, da se predvsem starejši s sosedi, prijatelji ali sorodniki dogovorijo za občasen nadzor.

Pozorno, če jemljete zdravila
Med bolj ogrožene spadajo tudi posamezniki, ki prejemajo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali odvajanje vode oziroma morajo upoštevati omejitev vnosa tekočine. Ker ob visokih temperaturah lahko pride do večje učinkovitosti zdravil za nižanje tlaka ali odvajanje seča, v UKC svetujejo, da naj bolniki zdravila za nižanje krvnega tlaka jemljejo najprej stoje, nato pa tudi sede. Priporočajo tudi dnevno tehtanje.

Če imajo bolniki krvni tlak stoje nizek, svetujejo naj zmanjšajo ali prehodno opustijo odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka. Če se zmanjša telesna masa bolnika pod običajno ali ciljno, pa svetujejo, naj zmanjšajo ali opustijo zdravila za odvajanje vode. V obeh primerih morajo o tem obvestiti osebnega zdravnika.

Kaj če pride do toplotnega udara?
Če pride do toplotnega udara, ki se kaže z vročo in pordelo kožo, telesno temperaturo nad 39 stopinj Celzija, hitrim in močnim utripom ter včasih tudi z motnjo zavesti in s krči, je treba takoj poklicati nujno zdravniško pomoč, so še opozorili v UKC. Prizadetega je treba takoj umakniti v hladen prostor in ga začeti hladiti z vlažnimi in hladnimi tkaninami ali s hladno kopeljo. "Pomembno je, da posamezniku z motnjo zavesti ne ponujate tekočine," so pri tem izpostavili.

Kaj pa v primeru izčrpanosti?
V primeru  izčrpanosti, ki se kaže z močnim znojenjem, onemoglostjo, hladno in bledo kožo, omotico, hitrim in šibkim pulzom ter s slabostjo ali bruhanjem, svetujejo, da se prizadeti umakne v hladnejše prostore, leži in razrahlja oblačila, obilno pije po požirkih in se aktivno hladi z uporabo vlažnih tkanin in ventilatorja. Če se bruhanje ne ustavi mora prizadeti takoj poiskati zdravniško pomoč.