Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana

FOTO: Okoli 100 Romov pred parlamentom

Piše: STA

Čas objave:
16.10.2017 12:40

Okoli sto Romov, med njimi tudi mladoletni, se je zbralo pred parlamentom - na shodu proti diskriminaciji romov v družbi.

V organizaciji Zveze romske skupnosti Umbrella - Dežnik in Zveze za razvoj romske skupnosti je bil danes shod romov, na katerem pozivajo proti diskriminaciji in izključevanju romske skupnosti. Od Kongresnega trga so se sprehodili do vlade, na Trgu republike pred parlamentom pa so sledili nagovori.

ROMI NA SHOD.jpg
Novomeški romi se peljejo na shod
B.M.

Razlog za protest je v nezadovoljstvu z odgovori vlade na njihove zahteve glede reševanja romske problematike. Pred vlado in med sprehodom so tako vzklikali: hočemo pravice, hočemo vodo in hočemo elektriko.

Romi pred parlamentom

Nosijo transparente z napisi: Dovolj zavajanja EU o situaciji Romov, Dovolj diskriminacije, Prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v sanje, Iščemo svoje pravice, ki nam pripadajo po zakonu.

Na Trgu republike, kamor so si prinesli tudi malico, so začeli predvajati romsko glasbo, sledili bodo nagovori in kulturni program z romsko poezijo in romsko glasbo.

V svojih zahtevah, ki so jih v začetku septembra poslali vladi, so med drugim zapisali takojšnjo spremembo zakona o romski skupnosti na način, ki bo omogočil dostop do osnovne infrastrukture in prepovedal prisilne izselitve, ter zahtevo po prestrukturiranju sveta romske skupnosti, tako da bodo v njem predstavniki celotne romske skupnosti in bo imel sedež v Ljubljani.

Romi pred parlamentom


Zahtevajo tudi dostop do pitne vode in do elektrike, ukinitev posebnih romskih vrtcev in vpis romskih otrok v običajne vrtce.