Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

Okoljevarstveno soglasje za HE Mokrice v vnovičnem postopku

Piše: STA

Čas objave:
09.04.2019 14:25

Agencija RS za okolje (Arso) je po pritožbi ljubljanskega Društva za preučevanje rib Slovenije lani izdano okoljevarstveno soglasje za gradnjo hidroelektrarne Mokrice konec marca vrnila v vnovični postopek in dodelavo. To bo gradnjo HE Mokrice in hkratne protipoplavne zaščite na Brežiškem zavrlo za nedoločen čas, svarijo Posavci.

Vodstvo brežiške občine bo svoj protest in svarilo zaradi nedokončanja protipoplavne zaščite, ki je povezana z gradnjo hidroelektrarne Mokrice, predstavilo na četrtkovi novinarski konferenci, na kateri bosta sodelovala še direktorja za gradnjo odgovornih družb Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) in Infra, Bogdan Barbič ter Vojko Sotošek.

"Ker smo se v brežiški občini v preteklih letih soočali z nevarnostmi in posledicami poplav, želimo državo in širšo javnost opozoriti na negativne posledice, ki jih ljudem v Občini Brežice prinaša odprava okoljevarstvenega soglasja za hidroelektrarno Mokrice in preložitev gradnje hidroelektrarne ter protipoplavne zaščite za nedoločljiv čas," so zapisali na brežiški občini.

Barbič je za STA danes pojasnil, da se je omenjeno društvo na postopek Arsa pritožilo kot stranski udeleženec, in da gre za upravni spor med tema dvema.

Dodal je, da je Arso sicer julija lani izdal okoljevarstveno soglasje, nakar se je omenjeno društvo zadnji možni dan pritožilo na ministrstvu za okolje. To je pritožbo zavrnilo, društvo pa se je nato konec preteklega leta pritožilo na upravnemu sodišču, ki je iz postopkovnih razlogov okoljevarstveno soglasje za hidroelektrarno Mokrice Arsu vrnilo v dodelavo.


To pa pomeni, da projekt hidroelektrarne Mokrice do dodelave soglasja stoji, in da teče časovno "nedoločljivi" novi postopkovni krog, je še dejal Barbič.

Po neuradnih podatkih STA je tudi zaradi omenjenega zastoja v ljubljanskem Litostroju, ki bi kot na javnem razpisu izbrani izvajalec izdelal hidroenergetsko opremo za hidroelektrarno Mokrice, ogroženih približno sto delovnih mest.

Kot navaja spletna stran Društva za preučevanje rib Slovenije, to "združuje interese, delo in sredstva na področju riboslovja in ribištva na celotnem ozemlju Slovenije", na vseh področjih svojega delovanja pa "ima namen povezovati se s sorodnimi organizacijami na nacionalni in mednarodni ravni."

Hidroelektrarno Mokrice, zadnjo v verigi petih hidroelektrarn na spodnji Savi, naj bi sicer zgradili do junija 2022. Celotna naložba naj bi skupaj z davkom stala nekaj več kot 181 milijonov evrov. Energetski del naj bi stal skoraj 102 milijona evrov, Eles pa bi v energetsko omrežje za to naložbo vložil nekaj več kot 4,24 milijona evrov. Infrastrukturni del z mokriško vodno akumulacijo, gradnjo protipoplavne zaščite in druge infrastrukture naj bi stal nekaj več kot 75 milijonov evrov.

Denar za energetski del hidroelektrarne Mokrice bi v slabi tretjini zagotovila družba HESS, preostanek bi pokrili z naknadnimi vplačili družbenikov, predvsem Gen energije in HSE. Infrastrukturni del nameravajo pokriti z denarjem sklada za vode, sklada za podnebne spremembe, z državnim vložkom in drugimi viri.