Saša Lendero in Miha Hercog Dobra karma

Razkrito: Saša Lendero pred poroko, hči pa že ...

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar končno pokazala trebušček!

POR000266 Reporter.si

Nekdanji Janšev ministrski kolega sesul ...

dela tonin hiša 2 Svet24.si

Pri Toninovih med epidemijo raste bazen mimo ...

matej-tonin Necenzurirano

Pri Toninovih med epidemijo raste bazen. Kje ga ...

britney-spears, jayden-james-federline, sean-preston-federline Odkrito.si

Poglejte, kako velika sta že sinova Britney ...

ugodno-oddam-sina Njena.si

Natali pojasnila, kaj si v resnici misli

Novice Novo mesto

Okrepljene meritve kakovosti zraka v Novem mestu

Piše: ARSO

Čas objave:
25.02.2019 18:35

Območje Novega mesta po številu preseganj dnevne mejne koncentracije trdnih delcev PM10 v zunanjem zraku sodi med najbolj obremenjena slovenska mesta. Na območju Novega mesta, zato Agencija za okolje, od 11. januarja do 10. aprila, izvaja okrepljene meritve kakovosti zraka.

Zemljevid meritev kakovosti zraka.jpg
Zemljevid meritev kakovosti zraka v Novem mestu
Foto: ARSO

Kampanja poteka na 15 različnih merilnih mestih in obsega različne meritve. Na šestih merilnih mestih spremljajo onesnaženost zraka z delci PM10.

Namen meritev je izboljšati poznavanje lokalne dinamike kakovosti zunanjega zraka ter določiti reprezentativnost obstoječega merilnega mesta, na katerem meritve delcev PM10 potekajo od leta 2010. S primerjavo rezultatov meritev na različnih mikrolokacijah bodo dobili vpogled v lokalno spremenljivost kakovosti zraka. Ocenili bodo lahko na katerih območjih Novega mesta je kakovost zraka primerljiva oziroma boljša ali slabša glede na tisto, ki jo izmerijo na obstoječi merilni postaji.

Po koncu kampanje bodo delce kemijsko analizirali, da bi lahko določili vire, iz katerih prihajajo delci. Poleg meritev onesnaženosti zraka na več lokacijah potekajo tudi meteorološke meritve, ki bodo omogočale ustrezno analizo in interpretacijo rezultatov meritev ravni onesnaženosti.

Na dveh merilnih mestih je postavljena meteorološka postaja, ki meri temperaturo, relativno vlago, intenzivnost sončnega obsevanja, hitrost in smer vetra ter količino padavin. Na osmih merilnih mestih pa je postavljen t.i. gumbek za spremljanje temperature.

Po podatkih Arsa se v zadnjih letih po vsej državi soočajo predvsem s čezmerno ravnijo ozona in delcev PM10, največji vir tega onesnaženja pa so kurilne naprave in promet.

Letna mejna vrednost za delce PM10 po njihovih podatkih lani ni bila presežena na nobenem merilnem mestu, dnevne mejne vrednosti, ki so 50 mikrogramov na kubični meter zraka, pa so bile več kot 35-krat presežene na šestih merilnih mestih, leto prej pa na desetih.