Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Nm

Otroci imajo otroke

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.02.2013 08:34

Velikokrat se sprašujemo, ali v JV Sloveniji veljajo nekoliko prilagojeni zakoni, saj smo priča, da imajo otroci otroke. V Sloveniji je po Kazenskem zakoniku prepovedano spolno občevanje z osebo, ki še ni stara 15 let. Policisti in kriminalisti PU Nm so v letih 2011 in 2012 skupno obravnavali 35 primerov t.i. spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.

Ne glede na to, da je bila Varuhinja človekovih pravic večkrat na obisku na Dolenjskem, v njenem letnem poročilu za leto 2011, nismo zasledili zapisa o omenjeni problematiki.

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so leta 2011 obravnavali 15 prijav t.i.spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Leta 2012 so obravnavali 20 prijav.

Zoper spolno nedotakljivost je bilo po podatkih Statističnega urada Slovenije (SURS) leta 2010 v Sloveniji obsojenih oz. jim je bil izrečen varnostni ukrep, ali kazen, glede na skupino kaznivih dejanj 128 osebam, od tega 104 polnoletnim osebam in 14 mladoletnim osebam.

Po podatkih SURS-a je v Sloveniji med letoma 2005 in 2011 rodilo otroka 11 deklic mlajših od 15 let. V enakem obdobju je otroka rodilo 34 deklic starih malo nad 15 let.

Poleg prilagamo še dva člena Kazenskega zakonika Republike Slovenije

Spolni napad na osebo, mlajšo od petnajst let

173. člen
(1) Kdor spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo drugega ali istega spola, ki še ni stara petnajst let, se kaznuje z zaporom od treh do osmih let.
(2) Kdor stori dejanje iz prejšnjega odstavka s slabotno osebo, ki še ni stara petnajst let, ali tako, da uporabi silo ali zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo, se kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let.
(3) Učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj, duhovnik, zdravnik ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, ki še ni stara petnajst let in mu je zaupana v učenje, vzgojo, varstvo ali oskrbo, se kaznuje z zaporom od treh do desetih let.
(4) Kdor v okoliščinah iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena kako drugače prizadene spolno nedotakljivost osebe, ki še ni stara petnajst let, se kaznuje z zaporom do petih let.

Kršitev spolne nedotakljivost z zlorabo položaja

174. člen
(1) Kdor zlorabi svoj položaj in tako pripravi osebo drugega ali istega spola, ki mu je podrejena ali od njega odvisna, k spolnemu občevanju, ali da stori oziroma trpi kakšno drugo spolno dejanje, se kaznuje z zaporom do petih let.
(2) Učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, staro nad petnajst let, ki mu je zaupana v učenje, vzgojo, varstvo in oskrbo, se kaznuje z zaporom

Alenka Drenik PU NM o prijavah in obravnavah