Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

Otvorili nove prostore doma starejših občanov

Piše: R.K.

Čas objave:
12.06.2022 13:37

V sredo, 8. junija, so v Domu starejših občanov Grosuplje otvorili in blagoslovili nove prostore, ki so jih pridobili z nadzidavo osrednjega dela doma.

»Zacvetele so lipe in naš dom je dobil nov obraz. Novo zunanjo podobo, nove prostore. Mimoidoči najprej opazi bujen in negovan sadovnjak, pokošeno travo in park. Za koščkom narave uzre množico balkonov z ene in druge strani, vmes pa novi del, ki se s svojo arhitekturo in barvno podobo lepo spaja z že obstoječim objektom. Klopce so za posedanje ob kavi in klepet, urejene potke za ohranjanje dobre forme, cvetoče grmovje pa za oči si spočit. Da, to je obraz našega doma. Za tem pročeljem pa zgodbe, stanovalcev in zaposlenih. Vesele in včasih tudi žalostne. Kot je življenje včasih veselo, drugič pa žalostno. Eno je gotovo, danes je dan za veselje. Drzne sanje so zaživele in zato smo tukaj,« so besede, ki so ta vesel in slovesen dogodek naznanile. 

dom-starejših, grosuplje
Otvoritev nadzidave osrednjega dela DSO Grosuplje
Občina Grosuplje

Slovesnega dogodka so se udeležili: Andrej Gradiša z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Valerija Lekič Poljšak, predsednica Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, dr. Peter Verlič, župan občine Grosuplje, predsednica Klavdija Mehle, namestnik predsednice Janez Svetek ter ostali člani Sveta zavoda Doma starejših občanov Grosuplje, župnik Martin Golob in drugi gostje ter seveda direktorica Doma starejših občanov Grosuplje Metka Velepec Šajn, zaposleni in stanovalci. Zbrane je nagovorila direktorica Doma starejših občanov Grosuplje Metka Velepec Šajn. »Danes je za naš dom velik dan, dan veselja in praznovanja,« je dejala in povedala, zakaj je temu tako: »Namenu predajamo nove prostore. Prenovljeno jedilnico smo začeli uporabljati že v začetku aprila. Po otvoritvi pa bomo namenu predali prostore, v katerih boste našli novo fizioterapijo, delavno terapijo, sobe za začasne namestitve, večnamenska prostora za aktivnosti in druženje, dodatne prostore za delavce, sanitarije za obiskovalce in nekaj skladiščnih prostorov.«

dom-starejših, grosuplje
Otvoritev nadzidave osrednjega dela DSO Grosuplje
Občina Grosuplje

Kot je povedala, so z gradnjo začeli oktobra lansko leto. Potekala je brez večjih zapletov in težav. To priložnost pa je izkoristila, da se zahvali, sprva Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je v celoti financiralo investicijo, katere vrednost znaša 1.124.000 evrov. Zahvala gre tudi ekipi Arhitekturnega biroja Atrakcija za izdelavo projekta, ki omogoča stanovalcem, delavcem in obiskovalcem prijetno bivanje, delo in druženje. Prav tako gre zahvala vsem izvajalcem podjetja Tipo za kvalitetno opravljeno delo in nadzorniku Petru Guzelju za natančno in skrbno koordinacijo in nadzor gradnje. Zahvalila se je tudi Svetu zavoda, ki je soglasno podprl njihove načrte, njenima predhodnikoma, ki sta postavila trdne temelje tega doma ter sodelavkam in sodelavcem za vso pomoč, podporo in ideje, ki bodo novim prostorom dale poseben pečat. »Z novimi prostori se bomo lahko še bolj odprli in povezali z lokalno skupnostjo, društvi, šolami, vrtci. V preteklosti smo z Občino Grosuplje odlično sodelovali. In ne dvomim, da bomo v prihodnosti speljali še več skupnih projektov, s poudarkom na medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti,« je še dejala ter svoje besede sklenila z mislijo: »Današnja otvoritev je dokaz, da je z močno voljo, pozitivno naravnanostjo, zagnano ekipo sodelavk in sodelavcev mogoče premikati meje tudi na področju institucionalnega varstva starejših. Zdaj pa je naša naloga, da novim prostorom damo življenje.«

dom-starejših, grosuplje
Otvoritev nadzidave osrednjega dela DSO Grosuplje
Občina Grosuplje
Zbrane je nagovoril tudi župan dr. Peter Verlič, ki ima dom, kot je zaupal, v spominu po trojem. »Po nasmejanih in vedrih obrazih vas, drage stanovalke in stanovalci, po predanem in strokovnem osebju in pa po tem, da se tukaj pri vas vedno nekaj zida in prenavlja,« je dejal, ter ob novi pridobitvi vsem iskreno čestital. »Naj vam dobro služi.« V imenu Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je zbrane nagovorila predsednica Valerija Lekič Poljšak. Povedala je, da ima skrb za starejše v Sloveniji dolgo tradicijo. Skupnost socialnih zavodov Slovenije združuje izvajalce institucionalnega varstva starejših in posebnih skupin odraslih že 50 let. Kot strokovno združenje zastopajo več kot 21.000 stanovalcev in stanovalk v domovih za starejše in več kot 4.000 uporabnikov pomoči na domu. Zaposlujejo 13.000 zaposlenih. Že vrsto let si intenzivno prizadevajo za izboljšanje kakovosti starejših v domovih, kot tudi izven domov. Skupnost je vmesni člen med izvajalci in odločevalci. To skupnost je pomagal graditi tudi Dom starejših občanov Grosuplje, ki je od prvega dneva tudi član te skupnosti.

Povedala je, da so v zadnjih letih vsi domovi naredili veliko na področju varstva starejših v Sloveniji. Ob tej priložnosti pa je posebej izpostavila dosežke našega doma. »Kjer rečejo, domovi nismo samo hiša s svojimi zidovi. Za to je potrebno mnogo več. Dom smo predvsem ljudje,« je dejala. »V Domu starejših občanov Grosuplje so med prvimi v državi izvedli projekt večgeneracijskega centra. Je dom, ki vzpostavlja sistem doma z večjo matično enoto in mrežo manjših enot v regiji, s sodobnimi koncepti dela, z uvajanjem sistema kakovosti, upoštevanjem načel družbeno odgovornega delodajalca. Dom sodeluje z ožjo in širšo lokalno skupnostjo ter mnogimi organizacijami. Sodelavci tega doma so mentorji mnogim študentom in dijakom. In še bi lahko naštevala,« je povedala in še dodala: »V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije si želimo, da bi takšno poslanstvo, na način strokovnosti in srčnosti, kot to počne vodstvo tega doma in vsi zaposleni, počeli vsi v Sloveniji. Zato vam v imenu skupnosti iskreno čestitam k novim pridobitvam.« Čestitkam se je pridružil tudi Andrej Gradiša z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. »Na ministrstvu verjamemo, da bo teh novih 400 m2 služilo svojemu namenu, da se bo z njimi zagotovilo boljše in tudi varnejše bivalno okolje,« je dejal. Res je, da je denar zagotovilo ministrstvo, vendar pa, kot je še dejal, denar sam po sebi ne pomeni veliko. Za tem denarjem je ogromno truda direktorice in njene ekipe, da se je ta investicija lahko tudi realizirala. Povedal je še, da se je tudi skozi prizmo pandemije, ki je pokazala stanje v domovih, v proračunu za leti 2022 in 2023 zagotovilo 90 milijonov evrov. Prizadevali pa si bodo, da se bo tudi v prihodnje čim več sredstev namenjalo varnejšim in boljšim bivanjskim okoljem za starejše.

Sledil je slovesen prerez traku, blagoslov in ogled novih prostorov. Slovesen dogodek sta pospremila tudi petje in glasba. Zapeli in zaigrali so stanovalci doma, zbor Srebrna krila in Žogaband, ter zaposleni v domu, zbor Zvezde. Prisluhnili so tudi opernemu pevcu Marku Finku, pevko Tejo Saksida je na citrah spremljala Tanja Zajc Zupan.