Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Trebnje

Otvoritev literarnega natečaja »Zgodbe o dobrih ljudeh«

Piše: Občina Trebnje, M.Z.

Čas objave:
23.11.2018 09:38

Klekljarska skupina Žnurce in Občina Trebnje v okviru projekta Le eno je potrebno – Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI) začenjata nagradni literarni natečaj Zgodba o dobrih ljudeh. Uradno smo ga predstavili na dogodku Misijonarjevi obrisi v Trebnjem, kjer smo izvedeli več o pomenu znamenitega misijonarja Ireneja Friderika Barage in z njim povezanih simbolov.

Izjemen poznavalec Baragovega življenja in dela Marko Kapus je v petek, 16. novembra, v Knjižnici Pavla Golie Trebnje predstavil ozadje prepoznavnega logotipa znamenitega rojaka. Gre za podobo v rdeče-črno-beli barvi, ki so ga oblikovali na podlagi strokovnih utemeljenih virov in ponazarja spoštovanega moža, ki je zapustil pomembno pisno gradivo (ovratnik svečane obleke je upodobljen kot pero, konica ponazarja lok do črke A v zapisu BARAGA).

Na dani večer so si lahko v knjižnici ogledali tudi nekaj knjig Barage in o njem, projekt BA-ČI pa oplemenitili s posebnim razpisom.

Priljubljena pisateljica Milena Miklavčič je na dogodku tudi uradno naznanila začetek literarnega natečaja Zgodba o dobrih ljudeh.


Do 30. aprila prihodnje leto vabijo, da na e-naslov: baraga.zgodbe@gmail.compošljete črtico oziroma kratko zgodbo o dobrem človeku, ki ga poznate, ste ga spoznali, bi ga spoznali. Morda lahko v zgodbo strnete zapise o več dobrih ljudeh. Z natečajem želijo spodbuditi zavedanje, da med nami živijo številni izjemni posamezniki, a daleč stran od luči medijev ali širše prepoznavnosti, ki so naredili kaj izjemnega, ali pa so izjemni vsak dan.

Avtor/ica najboljše zgodbe oziroma črtice prejme denarno nagrado v višini 300,00 EUR. Omejitev dolžine črtice je 6.000 znakov s presledki (približno 2 strani A4), besedilo naj bo natipkano v pisavi Times New Roman, velikost 12. Zgodba naj privre iz srce, naj bo sveža in naj bo vaša.

Izbrane zgodbe bodo zbrali in izdali v zborniku Zgodbe o dobrih ljudeh, v okviru projekta Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI), ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Ob tem pa se že pospešeno pripravljajo na osrednji dogodek projekta, ki bo v soboto, 19. januarja 2019 v Trebnjem, in bo združil izjemne posameznike in skupine, povezane z Barago, njegovim življenjem in delom, raznovrstno dogajanje pa bodo na izjemni razstavi prepredli s čipko enakih možnosti.