cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Novo mesto

Otvoritev objekta za sušenje odpadnega blata

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.04.2016 07:52

V sklopu projekta »Hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema in centralna čistilna naprava v Novem mestu« je Metna občina Novo mesto uspešno zaključila tudi 3. fazo projekta – objekt za dodatno obdelavo oz. sušenje odpadnega blata na Centralni čistilni napravi Ločna.

Na predlani povečani in tehnološko prenovljeni osrednji novomeški čistilni napravi v Ločni so danes uradno odprli objekt za sušenje odpadnega blata in s tem končali njeno 2,16 milijona evrov vredno nadgradnjo. Za omenjeno nadgradnjo so 85 odstotkov denarja dobili iz kohezijskih sredstev, razliko sta pokrili država in novomeška občina.

Direktor novomeške Komunale Gregor Klemenčič je za STA povedal, da so z današnjim odprtjem končali tretji in zaključni del projekta odvajanja in čiščenja odpadnih voda v Krkinem porečju. Sicer pa si od naložbe, ki je brez davka stala 2,16 milijona evrov, obetajo predvidoma do 150.000 evrov letnega prihranka pri prevoznih in drugih stroških.

Blato, ki se useda pri prečiščevanju odplak, so do zdaj vozili in odlagali na novomeški deponiji, z novim obratom in sušenjem pa bodo količino letno odloženega blata s približno 2500 ton zmanjšali na približno tisoč ton. Tega tudi ne bodo več odlagali kot odpadek, temveč ga bodo na sežig vozili v cementarno Anhovo, je pojasnil.

Hkrati s sušenjem blata s kogeneracijo proizvajajo elektriko za lastne potrebe oz. obratovanje. Sicer so prvo sušenje že opravili, po opravljenih analizah pa bo znan natančnejši znesek prihrankov, je še povedal Klemenčič.

V Novem mestu so v okviru območnega projekta odvajanja in čiščenja odpadnih voda v porečju Krke po enoletnem poskusnem obratovanju leta 2014 uradno odprli novo osrednjo čistilno napravo za 55.000 populacijskih enot. Skupaj z ureditvijo tamkajšnje kanalizacije je naložba dosegla približno 15 milijonov evrov, zaradi nje pa je Krka postala čistejša.

Po podatkih Mestne občine Novo mesto so nekaj manj kot tri petine denarja zanjo dobili iz Kohezijskega sklada, država je prispevala nekaj manj kot desetino, razliko pa občina.

Gregor Klemenčič, direktor Komunale Novo mesto