Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Oživljanje mestnega jedra ovira skupina meščanov

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
10.07.2020 08:52

Skupina meščanov, ki živi na Glavnem trgu v Novem mestu nagaja organizatorjem prireditev v mestnem jedru in - po njihovem kršitve - redno prijavlja policiji.

V Mestni občini Novo mesto se bodo v primeru uspešnega zaključka izvajalskega razpisa, ki poteče konec meseca, predvidoma v začetku jeseni lotili nadaljevanja druge faze prenove novomeškega mestnega središča. Med tem pa se na občini trudijo, da bi na že prenovljeni Glavni trg vrnili ljudi, zato v sodelovanju z različnimi društvi in organizacijami pripravljajo manjše dogodke. A vsakič znova se kaj zaplete.

Po informacijah s policije namreč skupina meščanov neprestano nagaja organizatorjem. Policija se ob prijavah iz različnih vzrokov – od tega, da ne morejo spati, do tega, da organizatorji povzročajo hrup ali pa jih pod oknom nekdo moti, mora odzvati. Trojica pogovore s policijo snema in jih v primeru neukrepanja toži v Ljubljano. Svoje dodaja še odvetniška pisarna v mestnem središču, ki tem meščanom pri oviranju oživljanja mestnega jedra v različnih postopkih pomaga.

Na policiji pravijo, da je vse v rokah občine, zato smo se nanjo obrnili s konkretnim vprašanjem, kaj so postorili, da do nepotrebnih nesoglasij med organizatorji prireditev v mestnem jedru in skupino nezadovoljnih meščanov, ne bi prihajalo. V odgovoru so zapisali, da si občina prizadeva stvari rešiti sistemsko, saj trenutno stanje nikomur ne koristi. Tako so poskrbeli za poenostavitev postopka podaljšanja odpiralnih časov, podali pa so tudi pobudo za ustrezno zakonodajo na državnem nivoju. Mestna občina Novo mesto si prizadeva tudi, da bi novomeški Glavni trg v doglednem času pridobil poseben status.

Župan Gregor Macedoni poudarja, da rešitev v zvezi s stanjem nikakor ni enostavna. Na včerajšnji občinski seji so svetniki tako odločali le o postopkih, ki so povezani s samim procesom pravno-formalnih zadev. Zaveda se, da so v mestnem jedru prisotni različni interesi, ki jih je potrebno upoštevati, a od načrtov za živahno in pestro dogajanje v prenovljenem mestu na Mestni občini Novo mesto ne bodo odstopili. Eno najlepših prenov mestnih jeder pri nas si namreč želijo nadgraditi z vrnitvijo življenja in ljudi vanj.