Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Brežice

Pahor o spominu na boj za slovensko osamosvojitev

Piše: STA

Čas objave:
25.10.2022 10:44

V počastitev dneva suverenosti sta Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice in Občina Brežice v viteški dvorani gradu Brežice včeraj priredila proslavo.

Dogodka se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je na predvečer dneva suverenosti na osrednji posavski proslavi med drugim izrazil hvaležnost veteranom za vlogo, ki so jo opravljali v času slovenske osamosvojitve in desetdnevne vojne. 

Predsednik je v govoru poudaril, da je za naš narod in državo pomembno, da ohranimo spomin na odločitve, dogodke in pogumne ljudi. "Vi, veteranke in veterani, ste zaslužni zato, da danes živimo v demokratični, suvereni in neodvisni državi. Z odmikanjem tedanjih dogodkov smo začeli pozabljati na ljudi, ki so nam izborili suvereno državo in svobodo," je dejal.

V sklepnem delu slavnostnega govora je predsednik izpostavil nekaj vzporednic med tedanjim obdobjem in sedanjimi izzivi z vojno v Ukrajini ter njenimi posledicami za mednarodno varnostno in politično ureditev, družbo in gospodarstvo. Poudaril je tudi, da bo mir trajen le, če bo pravičen, izzive prihodnosti pa bomo kot narod zmogli nasloviti le, če bomo ohranili enotnost iz časa slovenske politične pomladi in osamosvojitve.