Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Vinica

FOTO: Dan slovensko-britanskega prijateljstva v Beli krajini

Piše: STA

Čas objave:
10.06.2021 14:41

Predsednik republike Borut Pahor in britanska državna podsekretarka, pristojna za evropsko sosedstvo in Ameriko Wendy Morton sta v Gornjem Suhorju pri Vinici, kjer se je leta 1945 zrušil bombnik z britansko posadko, katere del so slovenski partizani rešili pred okupatorji, obeležila dan slovensko-britanskega prijateljstva.

Kot slavnostna govornika sta predsednik republike in britanska državne podsekretarka poudarila pomen medsebojnega prijateljstva, ki je bilo stkano v najtežjih trenutkih. V življenju je tako, da se "trajno prijateljstvo splete v najtežjih dnevih in traja", je izpostavil Pahor.

Tudi sedaj, ko Velika Britanija ni več del velike evropske družine, je predsednik izrazil upanje, "da bomo Evropejci, EU in z njo Slovenci in Britanci ne samo ohranili, ampak nadgradili odnose, ki so prijateljski in zavezniški".

Dodal je še, da so Britanci v preteklem stoletju dvakrat osvobajali Evropo, Evropejci na celini pa jim te pomoči, odločnosti in poguma ne bodo nikoli pozabili.

Besede medvojnega britanskega premierja Winstona Churchilla bodo vedno navdih vsem svobodomiselnim ljudem po svetu, je dodal Pahor. Ob tem je izrazil željo, da bi z Združenim kraljestvom ohranili najboljše odnose, da bi na Otoku imeli prijatelje in da bi s temi sodelovali tudi pri reševanju globalnih izzivov, zlasti okoljskih.

Tudi Mortonova je v svojem govoru med drugim poudarila, da bo Velika Britanija s Slovenijo sodelovala tudi med njenim predsedovanjem Svetu EU, in sicer kot predsedujoča več okoljskim pobudam ali organizacij za rešitev okoljskih problemov. Izpostavila je tudi, da slovenski in britanski vojaki sodelujejo pri urjenju ter v misijah zavezništva Nato.

Gre tudi za nadaljevanje prijateljstva, ki v primeru znanstvenega sodelovanja sega več stoletij nazaj, pri čemer je Mortonova verjetno mislila na slovenskega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je bil član znamenite londonske kraljeve družbe.



Pahor in njegova gostja sta ob robu dogodka položila tudi venca pred leta 2018 postavljeno spominsko ploščo devetim članom posadke zavezniškega bombnika B 24 Liberator VI, ki je 31. marca 1945 strmoglavil pri Gornjem Suhorju. Štirje od petih članov posadke, ki so pred strmoglavljenjem letala izskočili s padalom, so preživeli.

Zrušeni bombnik je sodeloval pri napadu britanskih in ameriških bombnikov na letališča, železniška križišča in tovarne v avstrijskem Gradcu na velikonočno soboto leta 1945. V nemškem obrambnem protinapadu so ga zadeli, dokončno pa je letalo onesposobil z zadetkom v rezervoar z gorivom nemški lovec, ki ga je dohitel nekje nad Celjem.

Bombnik se je spremenil v letečo baklo, s padali je odskočilo le pet članov posadke, ki so že pripravljeni stali ob odprtini letala, za preostale je bilo prepozno. Ti so se nato z letalom vred v Beli krajini zrušili na Puhkovo njivo na Plazu, letalo pa je pri padcu oplazilo bližnjo hišo in jo močno poškodovalo.

Štirje padalci, ki so jih našli domačini oz. partizani, so skok preživeli, peti, ki je bil huje poškodovan, je nato umrl v partizanski bolnišnici. Preživela četverica je 2. aprila 1945 v svojo bazo odletela s partizanskega letališča Krasinec v Beli krajini.

Tragično umrle letalce so cerkveno pokopali v Vojni vasi. Na pogrebu so govorili sovjetski podpolkovnik Bogomolov, ameriški letalski kapetan John Blatnik, britanski podpolkovnik Peter Moore in partizanski major Ante Novak.

Pahor in britanski princ Edward sta prvi dan slovensko-britanskega prijateljstva v Gorjem Suhorju obeležila maja 2019. Zaradi epidemije covida-19 ga lani niso pripravili.

Predsednik republike Borut Pahor

O slovensko-britanskem prijateljstvu