Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Novo mesto

FOTO: Papež novomeškemu škofu Glavanu podaljšal škofovsko službo

Piše: STA

Čas objave:
14.10.2018 13:39

Novomeški škof Andrej Glavan, ki danes praznuje 75. rojstni dan, je že pred tem jubilejem papežu Frančišku ponudil svoj odstop. Papež odstopa ni sprejel, ampak mu je podaljšal službo novomeškega škofa za eno leto. Glavan kot prvi novomeški škof to škofijo vodi od junija 2006.

Škof je odstop ponudil v skladu s splošnim navodilom Cerkve, da škofje ponudijo odstop, ko dopolnijo 75 let.

Kot je v zvezi s tem tudi na spletni strani novomeške škofije navedel škof Glavan, je prek Apostolske nunciature v Sloveniji obvestilo o tem, da mu je papež Frančišek za eno leto podaljšal službo novomeškega škofa, prejel 11. septembra letos. Hkrati je dobil pooblastilo in naročilo, da o podaljšanju v primernem času obvesti škofijo, je še navedel Glavan, ki naslednika pričakuje ob koncu leta 2019.



Škof Andrej Glavan se je rodil 14. oktobra 1943 v župniji Soteska. V duhovnika je bil posvečen leta 1972 in je dolga leta služboval na Loškem, sprva kot kaplan v Škofji Loki, nato kot župnik novoustanovljene župnije na Suhi in od leta 1981 dalje v župniji Stara Loka. Trikrat je bil izvoljen za dekana dekanije Škofja Loka, med letoma 1998 in 2005 pa je opravljal tudi službo arhidiakona za Gorenjsko.

Maja 2000 je bil imenovan za ljubljanskega pomožnega škofa, po odhodu nadškofa Franca Rodeta v Rim konec aprila 2004 pa je bil izvoljen za upravitelja ljubljanske nadškofije. To službo je opravljal do 5. decembra 2004, ko je vodenje nadškofije prevzel novi nadškof Alojz Uran. Papež Janez Pavel II. ga je ob ustanovitvi novomeške škofije aprila 2006 imenoval za prvega novomeškega škofa, na to mesto je bil umeščen 10. junija 2006.