mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice NM

Parada učenja v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.05.2013 14:00

Več kot 100 ljudi je opoldne s sprehodom skozi središče Novega mesta oblikovalo verigo znanja in s tem napovedalo Parado učenja 2013, ki se bo v organizaciji novomeškega RIC-a odvila v četrtek v Novem mestu in še v šestih slovenskih krajih.

Letošnji poudarek na delavnicah in v spremljajočem programu bo ekologija. Parado učenja so z roko v roki štartali izpred RIC-ove terase nasproti avtobusne postaje v Novem mestu, šli čez Šmihelski most skozi Novi trg do Glavnega trga.

»Na ta način promovirajo Parado učenja 2013. Zaposleni in vsi tisti, ki so se boste pridružili, bodo del posebne verige. Več nas bo vključenih, več znanja bo tvorila veriga,« je dejala direktorica RIC-a Novo mesto Marjeta Gašperšič.

S tem želijo promovirati poseben dan, Parado učenja, ki jo bodo izvedli v Novem mestu. V enem dnevu bodo ponudili številne brezplačne delavnice in zabavne teme, ki jih bodo izvajali ves dan v četrtek, 16. maja 2013.

Parado učenja, ki bo potekala v sedmih krajih po državi, bodo na RIC-u izvajali v okviru vseslovenske prireditve Teden vseživljenjskega učenja. »V Novem mestu smo vsekakor pripravili enega najbogatejših in zanimivih programov za vse starostne skupine, od mladih in dijakov, do starejših in upokojencev. Obiskovalci bodo lahko izdelovali torbice iz starih trakov videokaset, izdelke iz ovčje volne, otroci igrače iz lesa, mladi bodo po mestu iskali zaklad, spoznali, kako se znebiti bakterij, igrali bodo lahko na didžeridu, pojoče sklede in gong,« opisuje Marjeta Gašperšič.

Poleg celodnevnega programa bo potekala na RIC PLAC-u tudi tržnica brezplačne izmenjave predmetov. Vsak lahko vse odvečne izdelke prinese in odnese druge, ki jih potrebuje. Vse je brezplačno. Popoldne bodo glasbeno obogatile tudi dekleta z vokalne skupine Lilith. Posebno velika Parada učenja se bo odvijala na RIC-evi terasi na Topliški cesti 2 v Novem mestu (rumena stavba nad kompleksom TUŠ).

V RIC-u Novo mesto že vseh 18 let sodelujejo pri koordinaciji vseslovenske prireditve Teden vseživljenjskega učenja. Lani so prireditve pripravili s pomočjo 56 podizvajalcev, s čimer so dosegli 1. mesto med koordinatorji v Sloveniji.

Program:

10.−10.15 Kratka novinarska konferenca o pomenu Parade učenja: direktorica RIC Novo mesto Marjeta Gašperšič in župan Novega mesta Alojzij Muhič; svečana otvoritev in nastop HIP HOP skupine

10.10−18. RIC PLAC (tržnica brezplačne izmenjave predmetov) »Prinesi, menjaj, odnesi«

10.10−11.30 Kako si s sodobno hrano uničujemo zdravje? z Antonom Komatom

10.10−14. Mestni lov na zaklad s PUM Novo mesto

POPOLDNE z dekliško vokalno skupino Lilith

16.30−18. Reciklirajmo sami, ustvarjajmo torbice iz starih trakov videokaset in Izdelujmo izdelke iz ovčje volne

17.−18.30 Otroci bodo izdelovali lesene igrače in jih odnesli domov; starejši pa bodo kreirali domača, ekološka čistila ter izvedeli, kako na poceni in učinkovit način odpraviti bakterije, katerih je več v kuhinji kot na straniščni školjki

17.30−19.  Poizkusite se v igranju na didžeridu ali pojoče sklede Spoznali boste glasbila, kot so didžeridu, pojoče sklede in gongi ter nanje zaigrali.

16.30−18.15 Strokovni dogodek projekta Dvig ravni pismenosti

Delavnice: Z miško v roki, Naša četica koraka, Pada globoko, skoči visoko, Ustvarjalnost nas povezuje, Mizica, pogrni se, Digitalni spomini.

Marjeta Gašperšič o paradi