Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana

Paviljon Čebelji svet bo stal v Mirni Peči

Piše: STA

Čas objave:
19.11.2018 06:23

Interaktivni paviljon Čebelji svet, s katerim je Slovenija v preteklih dveh letih doma in po svetu ozaveščala o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev ter tako skušala približati projekt razglasitve svetovnega dneva čebel, bo stal v Mirni Peči. Najkasneje do 1. aprila 2019 ga bodo postavili v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.

"Na javni poziv za postavitev paviljona Čebelji svet, ki je sicer v lasti ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ga je to odstopilo slovenskim čebelarjem za namen osveščanja javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev, se je prijavilo pet kandidatov," so za STA pojasnili na Čebelarski zvezi Slovenije, ki je skupaj z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano med prijavitelji izbrala lokacijo za postavitev Čebeljega sveta.

Čebelji svet bo tako stal v Mirni Peči, občini, ki ima v svojem grbu tri čebele. Te predstavljajo pridne mirnopeške ljudi v treh dolinah, ki tvorijo občino: mirnopeške, šentjurske in globodolske doline. Tudi ime občine, kot izhaja iz predstavitve na spletu, je povezano s čebelarstvom - izhaja namreč iz nemške različice imena Hönigstein, torej Medna peč, iz katere se je z razvojem izgovorjave razvilo današnje poimenovanje.

Svet je 20. maja prvič obeležil svetovni dan čebel, zasluga za to gre Sloveniji. Država je v iskanju podpore za razglasitev dneva zasnovala tudi paviljon Čebelji svet, ki je prepotoval velik del sveta, med drugim je stal v Bruslju, Berlinu, Istanbulu, Hongkongu in New Yorku.


Kmetijsko ministrstvo je paviljon v brezplačno uporabo dalo Čebelarski zvezi Slovenije, ki je z javnim razpisom iskala podizvajalca, ki bo zagotovil brezplačno urejeno in dostopno lokacijo za postavitev paviljona, brezplačne vodene oglede paviljona ter plačilo obratovalnih stroškov, ki bodo ob tem nastali ob uporabi paviljona in tekoče vzdrževanje. Pogodba o najemu paviljona bo sklenjena za obdobje petih let, izbrani ponudnik pa bo moral obratovanje paviljona zagotoviti najkasneje do 1. aprila 2019.

Konstrukcija paviljona je plod slovenskega znanja, tehnologije, materiala in dela. Sestavlja ga kupola iz šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice. Paviljon ima šest metrov premera, visok pa je 3,2 metra. Čebelje satnice so velike približno 65 centimetrov in so napolnjene z različno vsebino, ki obiskovalcu pobliže predstavi življenje čebel.

V paviljonu je s pomočjo virtualnih očal omogočen ogled filmov iz čebeljega sveta, na vgrajenih monitorjih je možen ogled različnih zanimivih posnetkov o opraševalcih, slovenskem čebelarstvu in Sloveniji. V paviljonu so zasajene slovenske medovite rastline, dodatna popestritev pa so atraktivne fotografije čebel slovenskih fotografov.

Generalna skupščina Združenih narodov je svetovni dan čebel s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga obeležili letos v Žirovnici, v rojstnem kraju pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše (1734-1773), katerega datum rojstva je bil izbran za svetovni dan. V okviru praznovanja sta med drugim potekali svetovna čebelarska konferenca in mednarodna ministrska konferenca, na kateri so sprejeli politično zavezo za ohranitev čebel.