Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Žužemberk, Brežice

Pestro tudi ob noči čarovnic

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.10.2015 07:29

Dogajanje na našem koncu bo danes tudi v znamenju noči čarovnic. Na gradu Žužemberk pripravljajo prireditev, ki bo od 16.30 ure dalje ponudila vrsto delavnic, iskanje zaklada, izbor naj maske in buče ter številne druge spremljevalne aktivnosti. V Brežicah od 18. ure dalje pripravljajo Bučno coprnijo.

Ob 16.30 uri se bodo na gradu Žužemberk začele otroške delavnice, na katerih bodo izdelovali netopirje, ropotuljice, duhce, čarovniškega klobuke, pajke, buče iz papirja in okostnjake. Poleg tega bodo tudi podirali pošasti z žogicami, je v pogovoru za Radio Krka pojasnil eden od organizatorjev Aleš Drenšek. Prvih 300 otrok, ki prejme letak in opravi vsaj šest delavnic, čaka darilo.

V času otroških delavnic boste lahko obiskali lepotilni kotiček, kjer bo za poslikave obraza poskrbela Ana Šuštar Rebo.

Ob 18. uri pripravljajo iskanje zaklada, ob 18.30 pa bo otroška predstava »Začarana buča je čarovnik Uršolin«.
Ob 19.15 uri bo izbor naj maske in buče, ki jih prinesite s seboj. Letos bodo izbirali naj otroško ter naj odraslo masko.
Ob 19.30 uri bodo pripravili pravi Fire show, pol ure kasneje pa sledi zabava z DJ Dizel Team.

Kot so še sporočili organizatorji, bo skozi celotno prireditev potekalo še strašenje v grajski kleti, kaligrafija z Damjano, vedeževalka Lejla, razstava mučilnih naprav, čarovniški bowling, pravljično-bralni kotiček, veliki čarovniški srečelov itd.

Noč čarovnic v Brežicah
V Mladinskem centru Brežice od 18. ure dalje pripravljajo Bučno coprnijo - noč čarovnic, zabavo za otroke od 6. leta starosti.

Noč čarovnic priložnost za zabavo in zaslužek

Noč čarovnic, do katere so bili nekateri v času njenega prevzemanja v Sloveniji v 90. letih minulega stoletja zadržani, smo že posvojili. Postala je dobra priložnost za zabavo in hkrati zaslužek na različnih področjih - od gostinstva do turizma. Noč z 31. oktobra na 1. november je postala čas za čarovniške jedi, strašne maske in grozljive filme.

"Noč čarovnic se v zgodovinskem pogledu nanaša na različne oblike praznovanj, s katerimi so v preteklosti stopali v stik z mrtvimi predniki," je za STA pojasnil sodelavec Narodopisnega inštituta Urban Jarnik v Celovcu Tomaž Simetinger.

Predstave o svetu mrtvih na noč čarovnic povezane s produkcijo kiča
Različne obrede, povezane z dušami umrlih, so poznali denimo Grki, Rimljani in Kelti. Slovenska ljudska dediščina v času okoli 1. novembra, ki je v Katoliški cerkvi dan vseh svetih, pozna obdarovanje otrok ali beračev. Ti so na simbolni ravni ponazarjali duše mrtvih, je spomnil Simetinger, ki je doktor etnoloških, socialnih in kulturno antropoloških znanosti.


Predstave o svetu mrtvih pa so na noč čarovnic po njegovih besedah tesno povezane "s produkcijo kiča in kostumizacijo ter maskiranjem ljudi". "Tovrstne oblike stereotipnega vzbujanja groze s pridom izkoriščajo trgovci, saj je s tem tesno povezana ekonomska plat praznika," je dodal.

Trgovine so že v minulih dneh na svoje prodajne police postavile buče, ki so razpoznavni znak najbolj čarovniške noči v letu. Trgovine z maskami pa so se pripravile na ponudbo srhljivih mask s kostumi, denimo vampirjev, okostnjakov in hudičev.

Gostinci na 31. oktober ali v dneh prej pripravljajo večerje, na katerih ne manjka jedi, kot so strašljivi prsti in sladke kosti. Nekateri postrežejo z rdečimi ali črnimi koktajli.

Priljubljeni prostori za zabave so gradovi
Priljubljeni prostori za zabave na noč čarovnic so gradovi. Kot rečeno, bodo na gradu Žužemberk prireditev danes začeli s programom za otroke, ki bodo na delavnicah izdelovali netopirje, pajke in duhce. Udeleženci prireditve bodo proti večeru izbirali naj masko in naj bučo, sledil pa bo ognjeni nastop in zatem zabava.

Na blejskem gradu, kjer si je bilo mogoče že v četrtek ogledati plesne animacije in čaranje v strašljivih grajskih sobanah, bodo dogodek ponovili danes.

V dvorcu Trebnik v Slovenskih Konjicah se je v petek začel dvodnevni čarovniški festival, na katerem se je mogoče udeležiti čarovniške šole in izdelati čarovniška oblačila. Vabijo pa tudi v hišo strahov.

Na noč čarovnic bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji grozljivk. V ljubljanskem Kinodvoru bo v noči z danes na nedeljo namreč potekal tradicionalni maraton grozljivk.

Rovi pod Kranjem pa bodo na noč čarovnic pod okriljem Grossmannovega festivala prostor za grozljiv performans, delavnico mask in projekcijo kratkih filmov.

Noč čarovnic po navajanjih etnologov izvira iz keltske tradicije. Kelti so 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom, praznovali praznik samhain, ko se je po keltskem koledarju začelo zimsko obdobje. Kasneje je pri Angležih z nastopom krščanstva praznik prekril anglosaksonski halloween, kar je skrajšana oblika za "all hallows' eve" oz. za predvečer dneva vseh svetnikov.

Pogovor z Alešem Drenškom o noči čarovnic v Žužemberku