Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Peticija novomeških gimnazijcev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.12.2012 19:31

Ministrstvo za šolstvo naj bi z naslednjim šolskim letom ukinilo en oddelek v 1. letniku. Temu pa ostro nasprotujejo novomeški gimnazijci, ki so tudi v naše uredništvo poslali peticijo.

"Spoštovani novomeški gimazijci, bivši, sedanji in vsa slovenska javnost!
Nepričakovano smo prejeli dopis pristojnega ministrstva za šolstvo, da z naslednjim šolskim letom ukinjajo en oddelek v 1. letniku. S to neargumentirano odločitvijo se absolutno ne strinjamo in ji ostro nasprotujemo, saj odločitev ministrstva ruši integriteto najpomembnejši izobraževalni ustanovi na Dolenjskem in hkrati najstarejši v Sloveniji.
Ne moremo razumeti, da se med vsemi gimnazijskimi programi v Novem mestu in regiji zmanjšuje vpis ravno na Gimnaziji Novo mesto, kjer so dijaki izjemno uspešni na tekmovanjih v znanju in na maturi. Letos je bilo na naši šoli 22 zlatih maturantov, medtem ko nobena od gimnazij v naši regiji zlatih maturantov ni imela. Ravno tako so naši dijaki dosegli nadpovprečno število točk na maturi (SLO=20,21 točk, Gimnazija Novo mesto=21,07 točk).
S pristojnega ministrstva nismo prejeli nobenih analiz in utemeljenih argumentov o vzrokih za manjšanja vpisa.
Poklicni profili, za katere se odločajo naši dijaki, so v Dolenjski regiji izjemno iskani. Bivši dijaki Gimnazije Novo mesto so generatorji razvoja širše Dolenjske regije in Slovenije.
Z ukinitvijo enega oddelka na Gimnaziji Novo mesto v šolskem letu 2008/2009 je bila Dolenjska regija že prikrajšana za vsaj 30 potencialnih intelektualcev, zdaj ji grozi ponovni rez.


Prosimo vas, da nas podprete pri ohranjanju vloge in pomena Gimnazije Novo mesto za širšo Dolenjsko regijo in Slovenijo", je zapisala ravnateljica Natalija Petakovič.

www.pravapeticija.com/za_ohranitev_vpisa_na_gimnazijo_novo_mesto


Ravnateljica Natalija Petakovič nam je posredovala tudi protestno pismo, ki so ga naslovili na javnost in Ministrstvo za šolstvo. Objavljamo ga v celoti:

»Na Gimnaziji Novo mesto ostro nasprotujemo in NE soglašamo s predlogom razpisa za vpis, ki naši šoli znižuje število razpisanih mest za programa gimnazija. V soglasju ministra za vpis je v obrazložitvi zapisano, da minister ne soglaša s predlaganim številom vpisnih mest v program gimnazija zaradi razpoložljivih proračunskih možnosti in zaradi padajočega trenda vpisa. Oba navedena razloga izpodbijamo z naslednjimi argumenti:

Trend vpisa je bil v zadnjih 4 letih sledeč:

Šolsko leto Št. razpisanih mest Št. prijavljenih novincev
2009/10 150 146
2010/11 150 137
2011/12 140 152
2012/13 140 131

Številke govorijo o nihanju vpisa in nikakor ne o trendu padanja, celo nasprotno. V letu 2011/12 je bilo prijavljenih učencev več kot je bilo razpisanih mest, kljub temu da je v Dolenjski regiji ves čas upadala generacija devetošolcev, generacija 2012/13 je bila številčno najmanjša, pri nas pa se je to poznalo samo za 9 učencev. V skladu s Konvencijo o otrokovih pravicah naj bi bila vsakemu otroku zagotovljena pravica do izbire šolanja.


Podatki vpisanih v osnovne šole dokazujejo, da se generacije povečujejo. Številke zato nikakor ne morejo dokazovati trenda padanja, temveč pričajo celo o nasprotnem. Opažamo tudi, da je država v zadnjih letih zmanjševala vpis v gimnazijske programe v Novem mestu le na Gimnaziji Novo mesto. En oddelek nam je bil odvzet s šolskim letom 2008/09. Sprašujemo se, kje se skrivajo resnični razlogi za takšne ukrepe!

Ker je izobraževanje v programu gimnazija najcenejše (cenejše kot v strokovnih gimnazijah) ne vidimo smisla reševanja krize z zmanjševanjem sredstev za vpis v program, ki najceneje zagotavlja najvišjo kvaliteto znanja. Če primerjalno pogledamo število predlaganih razpisanih mest v strokovne gimnazije in splošne gimnazije v drugih mestih, ugotovimo, da je Novo mesto podhranjeno z razpisanimi mesti v splošne gimnazije, saj to ni le mestna gimnazija, marveč pokriva celotno dolenjsko regijo:

Št. razpisanih mest v strokovne gimnazije Št. razpisanih mest v splošne gimnazije (brez umetniških)
Kranj 158 252
Ljubljana 196 1468
Novo mesto 196 158

Odločitev ministra bi si lahko razlagali le tako, da Slovenija in Dolenjska v prihodnosti ne potrebujeta visoko izobraženega kadra, ki ga v najvišji meri daje program splošne gimnazije. Naši dijaki se v veliki meri vpisujejo v študijske programe medicina, dentalna medicina, farmacija, kemija, strojništvo, računalništvo in elektrotehnika, kar so najbolj iskani poklici, celo deficitarni.

Menimo, da k izhodu iz krize odločilno prispevajo le visoko znanje, splošna razgledanost in intelektualna moč mladine. Ob pregledu predloga za vpis smo ugotovili, da zasebnemu zavodu v Ljubljani povečujete število razpisanih mest za 1 oddelek, medtem ko drugim (Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška, Škofijska gimnazija Vipava) ohranjate isto število ne glede na padajoč trend vpisa, ki ga uporabljate kot argument za zmanjševanje razpisanih mest pri nas. Gimnaziji Ledina zmanjšujete število vpisanih mest kljub temu, da je bilo v lanskem letu veliko več prijav kot razpisanih mest. Sprašujemo se, ali želite rušiti javno šolstvo pod pretvezo upadanja vpisa in ukinjanja denarja najcenejšemu programu in okrepiti zasebno? Kot v primeru že prej omenjene zasebne šole v Ljubljani, kjer celo povečujete vpis za en oddelek v dražji program.

Težko razumemo, da med vsemi gimnazijskimi programi v Novem mestu in regiji zmanjšujete vpis ravno na Gimnaziji Novo mesto, kjer so dijaki izjemno uspešni na tekmovanjih v znanju in na maturi. Letos je bilo na naši šoli 22 zlatih maturantov, medtem ko nobena od gimnazij v naši regiji zlatih maturantov sploh ni imela.

Ravno tako so naši dijaki dosegli nadpovprečno število točk na maturi (SLO=20,21 točk, Gimnazija Novo mesto=21,07 točk).

Glede na interes osnovnošolcev, ki se je pokazal z udeležbo na Akademiji znanja, pričakujemo povečan vpis v 1. letnik.

Iz navedenih razlogov zahtevamo, da upoštevate predlog sveta šole Gimnazije Novo mesto za vpis v šolskem letu 2013/14, torej 140 mest v programu gimnazija.

Gimnazija Novo mesto je najstarejša gimnazija v Sloveniji z neprekinjenim delovanjem, ustanovila jo je Marija Terezija leta 1746, ko smo Slovenci lahko o svoji samostojnosti in državnosti samo sanjali. Vendar se je Marija Terezija v času krize zavedala, da brez kakovostne izobrazbe ni napredka in se kot tuja vladarica odločila, da v Novem mestu ustanovi gimnazijo. Danes, ko smo ponovno v krizi, nam naša slovenska oblast jemlje, kar nam je tuja dala.

Kolektiv in dijaki Gimnazije Novo mesto«