kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

daniel-granja Njena.si

Ljubezen na vasi: Videz vara, poraščeni Daniel ...

porzingis Ekipa24.si

Brez USMILJENJA: Dončićev soigralec prejel kazen...

Novice

Petnajst rastočih let knjige Temeniške in Mirnske doline

Piše: Center za izobraževanje in kulturo Trebnje

Čas objave:
02.02.2018 14:58

Sinoči so v avli Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje z že deveto širitvijo počastili 15-letnico prve postavitve stalne razstave Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline, ki je nastala na pobudo očeta vseslovenskega projekta dr. Janeza Gabrijelčiča in prof. Jožeta Zupana.

V knjigo so se vpisala štiri nova imena: pisateljica in prejemnica medalje za zasluge predsednika Republike Slovenije, Miriam Steiner Aviezer, upokojena učiteljica in pisateljica Anica Zidar, univerzitetna ekonomistka in nosilka nagrade odličnosti Joža Miklič, magister gozdarskih znanosti, urednik in fotograf, ljubiteljski slikar in velik ljubitelj narave Janez Černač in dr. Božidar Voljč, zdravnik, nekdanji minister za zdravstvo in danes predsednik komisije za medicinsko etiko.

Vse štiri sta na slovesnosti predstavila avtor rastoče knjige v Trebnjem Jože Zupan in Kristina Gregorčič. V imenu vključenih je navzoče nagovorila Joža Miklič. Publiko je sinoči kot slavnostni govornik nagovoril baletni plesalec, koreograf, pedagog in vodja baleta in čez teden dni prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo Janez Mejač.

Imenovanim so listine podelili župana Alojzij Kastelic iz občine Trebnje, Anton Maver iz občine Mokronog – Trebelno ter podžupanja Barica Kraljevski iz občine Mirna. Program, ki sta ga povezovala Jože Zupan in Kristina Gregorčič so sooblikovali še otroški pevski zbor Glasbene Šole Trebnje, pod vodstvom Tatjane Mihelčič Gregorčič, pianist prof. Peter Zoltan in Godalna komorna skupina Glasbene šole Trebnje pod mentorstvom prof. Ane Avšič.

Rastoča knjiga v Trebnjem je nastala leta 2003, pripoveduje o ljudeh, ki so izšli iz mirnsko-temeniške doline ali so ustvarjali na tem prostoru in so s svojimi dosežki pomembno prispevali k razvoju svojega področja ustvarjalnosti. Danes združuje že 150 imen. »Naša razstava je bila prva te vrste in mnogim spodbuda in zgled za oblikovanje svoje. V petnajstih letih je po državi vzniknilo več kot trideset samostojnih razstav, kar dokazuje, da je poslanstvo projekta t.j. promocija vrednot, ki ohranjajo človeštvo, še vedno aktualno,« je še povedala varuhinja razstave in direktorica CIK-a Patricija Pavlič.