Ternberg Svet24.si

Ano Mario pretepel do nerazpoznavnosti, umrla je ...

maxresdefault Svet24.si

FOTO: Najbogatejši vladar ima 7000 luksuznih ...

Peter-Suhel Necenzurirano

Bivši šef Janševega kabineta v treh letih do ...

igor pirkovic bobo Reporter.si

Manipulacija Igorja Pirkoviča v TV Dnevniku: ...

ronaldo 2 Ekipa24.si

Joj, kakšen revež! Prizor osupne, Ronaldo po ...

kmetija Njena.si

Komu pripada glas pripovedovalca v šovu Kmetija?

matjaž kek jan oblak Ekipa24.si

V srce! Kek o očitkih, da Slovenci nočejo igrati...

Novice Krka

Plečnik ni bil le mojster načrtov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.10.2012 18:49

V Rokodelskem centru je ribniški župnik in dekan, mag. Anton Berčan več spregovoril o s svojim magistrskim delom Arhitekt Jože Plečnik – mož vere, s podnaslovom Duhovna podoba Arhitekta Jožeta Plečnika v njegovih pismih domačim.

S tem je odprl nov pogled na življenje in delo priznanega slovenskega arhitekta. Iz raziskave je razvidno, da Plečnika ne moremo gledati samo skozi oči arhitekta, ampak se v njegovih delih izraža tudi njegova globoka vera, kar je razvidno iz njegovih pisem, ki jih je pisal svojemu bratu Andreju in nečaku Karlu Matkoviču.

Vsak drugi dan je napisal eno pismo, ki je z Dunaja po železnici pripotovalo v enem dnevu in ga prosil, naj moli zanj, da bi mu bog dal fantazijo, da bo lahko ustvarjal, in najlepša dela naj bodo prav zanj. Berčan je na predavanju predstavil tudi nekaj mašnih kelihov. Ob tem je dejal, da je Plečnik naredil največ kelihov na svetu.
S Plečnikom je povezana tudi Ribnica. Mesto krasita dva zvonika na farni cerkvi sv. Štefana, ki sta Plečnikovo zadnje delo. V osnovi je naredil tempelj na 12-ih stebrih z grškim 'arhitragom', trikotnikom, ki nas spominja na grški tempelj.


Slišali smo tudi zanimivosti, kot je denimo ta, da Plečnik nikoli ni bil prisoten na odprtju njegovih del oz. blagoslovu cerkva, ki jih je naredil, ampak se je dan prej zaklenil v to cerkev, kjer ga ni smel nihče motiti. Za svoja dela tudi ni hotel plačila, zadostovali so mu le hlebec črAixa,nega kruha, nekaj sira ali kaj podobnega, denarja, kot je dejal ima dovolj, saj je prejemal plačo in kasneje pokojnino kot profesor.

ANTON BERČAN, RIBNIPKI ZVONIK.mp3