Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

FOTO: Po lokalni cesti Knežija-Brezje tudi uradno

Piše: R.K.

Čas objave:
24.06.2021 13:10

Pol kilometra dolg odsek lokalne ceste Knežija-Brezje ima novo podobo, predvsem pa je varnejši za vse uporabnike, ki večinoma živijo v občini Mokronog-Trebelno.

Na cesti, ki sicer večinoma leži na območju Mestne občine Novo mesto, nekaj pa tudi na območju občine Mirna Peč, je urejeno odvodnjavanje, razširili, utrdili, sanirali in preplastili so vozišče. Cesto sicer najpogosteje uporabljajo prebivalci občine Mokronog-Trebelno, zato so se župani teh treh dolenjskih občin dogovorili, da jo bodo obnovili skupaj, pri čemer je ves postopek vodila občina Mokronog-Trebelno.

cesta, knežija-brezje
Prerez traku po koncu prenove ceste Knezija-Brezje
Lapego

»Cesto dnevno uporablja skoraj 300 naših občanov, ki zdaj pridejo domov oziroma se odpeljejo na delo in po opravkih varneje. Z novo podobo tega odseka ceste so zelo zadovoljni. Ponosem pa sem tudi na to, da smo za uresničitev te prepotrebne naložbe, za katero smo si v naši občini res dolgo prizadevali, skupaj stopile tri občine in tako dokazale, da je moč v sodelovanju in jasno določenem cilju,« pravi župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

cesta, knežija-brezje
Prerez traku po koncu prenove ceste Knezija-Brezje
Lapego

Naložba je stala nekaj več koz 168 tisoč evrov (z DDV), ki so si jih občine razdelile, in sicer bo MO Novo mesto pokrila 40 odstotkov, Mirna Peč 25 in Mokronog-Trebelno 35 odstotkov vrednosti naložbe. Na sončno četrtkovo dopoldne, dan pred 30. rojstnim dnem naše države, so trak prerezali vsi trije župani, Andrej Kastelic, Anton Maver in mag. Gregor Macedoni, ter predsednik uprave CGP Martin Gosenca.

cesta, knežija-brezje
Prerez traku po koncu prenove ceste Knezija-Brezje
Lapego

Spomnimo: Obnove nevarne in ozke ceste so si v Mokronogu želeli že vse od ustanovitve. Pred dobrim desetletjem so z novomeško občino razširili manj kot sto metrov dolg, najožji del ceste, zadnji dve leti pa so si prizadevali za obnovo daljšega odseka. Mestna občina Novo mesto je odkupila zemljišče, po katerem večinoma poteka trasa lokalne ceste, občina Mokronog-Trebelno je poravnala odškodnino za dosedanjo uporabo, občina Mirna Peč pa je za svoj del uredila služnost, po končanih obnovitvenih bosta narejena odmera in odkup zemljišč.

cesta, knežija-brezje
Prerez traku po koncu prenove ceste Knezija-Brezje
Lapego

V Mokronogu so na javnem razpisu s pogajanji med sedmimi prijavljenimi izvajalci dosegli nižjo ceno od sprva ponujenih. Izbrani izvajalec del je bilo novomeško podjetje CGP, s katerim so vsi trije župani podpisali pogodbo sredi marca letos.