Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

Po mnenju Zorčiča se državljani vedno odločijo prav

Piše: STA

Čas objave:
24.04.2022 13:39

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je danes ob 10. uri volil na volišču v domu krajanov v Velikih Malencah pri Brežicah. Ob oddaji volilnega glasu je za STA izrazil prepričanje, da se državljani in državljanke vedno odločijo prav. Zorčič je sicer napovedal tesen izid.

Predvolilno kampanjo je ocenil za relativno obširno in hkrati vsebinsko precej šibko. Volilni izid bo pričakal v domačem krogu, je dodal. Zorčič je dejal, da so bili v predvolilnem obdobju priča relativno obširni volilni kampanji glede na število strank, ki so kandidirale na državnozborskih volitvah. Po drugi strani pa so bili priča "vsebinsko precej šibki kampanji". Zaradi tega tudi meni, da se volivci tokrat bolj kot vsebinsko odločajo na postavki za ali proti vladajoči koaliciji. "Ampak, ne glede na to sem prepričan, da se državljani in državljanke vedno odločijo prav," je poudaril. Zadnji mandat državnega zbora je sicer ocenil za "zelo pester". "Prežemale" so ga tudi nekatere zunanje okoliščine, na katere poslanci niso imeli vpliva. Pri tem je navedel epidemijo covida-19 in ocenil, da je glede na vse in glede na to, da so poslanci bili in so še vedno "precej polarizirani", vsakdo ravnal po svojih močeh in da so "primerjalno gledano z drugimi državami pravzaprav to obdobje zvozili relativno dobro".

 Sicer pa je Zorčič prepričan, da bi ga lahko še bolje. "Nekatere stvari, ki so se dogajale na političnem parketu, so bile popolnoma odveč", je še menil Zorčič. Volivci danes na devetih državnozborskih volitvah v zgodovini samostojne države izbirajo novo sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah 1.695.766, bodo lahko izbirali med 1476 kandidati za 90 poslanskih mest. Na letošnjih parlamentarnih volitvah nastopa 20 kandidatnih list, od tega 19 v vseh osmih volilnih enotah. Med 7. in 19. uro je odprtih 2995 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, ter 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Do 11. ure je na volitvah v državni zbor glasovalo 356.976 volivk in volivcev oziroma 21,05 odstotka vseh volilnih upravičencev, je v izjavi za medije povedal direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko.

Na državnozborskih volitvah leta 2018 je do 11. ure glasovalo 17,27 odstotka vseh volilnih upravičencev, končna volilna udeležba pa je tedaj bila 52,64-odstotna, je spomnil Vučko. Zato po njegovih besedah lahko pričakujemo višjo volilno udeležbo kot pred štirimi leti.

Predsednik DZ Igor Zorčič o zadnjem mandatu DZ


Predsednik DZ Igor Zorčič o napovedi volilnega izida