Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Črnomelj

AVDIO: Po neurju za 18,5 milijona evrov škode

Piše: STA

Čas objave:
12.06.2018 21:24

V Črnomlju se je po petkovem neurju s točo na izredni seji sestal tamkajšnji občinski svet in se seznanil s posledicami. Po podatkih, predstavljenih na seji, skupna škoda znaša 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov.

Po podatkih črnomaljske občine škoda na javnih zavodih znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Na devetih objektih kulturne dediščine je nastalo za 100.000 evrov, na kmetijskih posevkih in trajnih nasadih pa za nekaj manj kot 330.000 evrov škode.

Intervencijski stroški so dosegli 330.000 evrov. Skupaj je toča poškodovala več kot 1000 različnih objektov in številna vozila na prostem. Na srečo toča ni nikogar poškodovala. V najbolj prizadetih delih občine je padala toča z ledenimi zrni premera tudi do 12 centimetrov.

Toča, ki je padala približno 15 minut, je prizadela 24 naselij v občini ter del mesta Črnomelj. Pas v dolžini približno 10 kilometrov in širok tri kilometre je prizadel črnomaljske vasi od Zapudja do Petrove vasi.

Ob navedbi škode je županja Mojca Čemas Stjepanovič opozorila, da bo za odpravo posledic potrebna intervencijska državna pomoč in rebalans občinskega proračuna.

Po podatkih poveljnika črnomaljske civilne zaščite Jožeta Weissa so med dozdajšnjim posredovanjem opravili 16.648 ur prostovoljnega dela. Nabavili so 30 ton pokrivne folije, kar predstavlja 18 hektarjev ali 180.000 kvadratnih metrov.


Nabavili so nekaj manj kot 650 kilogramov žebljev, 20 kubičnih metrov lesa, dobrih 11.100 litrov goriva. Izdali so nekaj manj kot 2200 obrokov hrane in nekaj več kot 27.000 plastenk s pitno vodo.

Po podatkih gasilcev je teh sodelovalo nekaj manj kot 2000. Gasilci so posebej opozorili na nevarnost samovžiga premočenega sena, ki jim zdaj povzroča največ skrbi. Nekaj v toči poškodovanih objektov pa je ostalo še nepokritih in nesaniranih, so dodali.

Črnomaljski svetniki so po seznanitvi s poledicami neurja s točo soglasno potrdili poročilo o povzročeni škodi. Civilni zaščiti in gasilcem so se zahvalili za nesebično pomoč. Nekateri so opozorili na po njihovem mnenju nezadostno obveščanje o prihodu hude ure in na potrebo po uvedbi zaščite proti toči.

Današnjo sejnino so namenili za gasilsko opremo črnomaljskih gasilcev. Izrazili so tudi bojazen ob morebitnih prihodnjih nevihtah in željo po čim hitrejši državni pomoči.

Odpravljanje posledic petkovega neurja in ocenjevanje škode bodo nadaljevali še prihodnje dni, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Petkovo neurje s točo je sicer prizadelo tudi del sosednje Občine Semič, kjer je ta povzročila neprimerno manj škode. Po prvi oceni naj bi bilo škode na objektih za okoli 70.000 evrov, stroške intervencije gasilcev pa so ocenili na 90.000 evrov, so sporočili iz Občine Semič.

Izjava poveljnika črnomaljske civilne Jožeta Weissa

Poveljnik črnomaljske civilne zaščite Jože Weiss o pomoči ob posledicah petkovega neurja


Izjava črnomaljske županje Mojca Čemas Stjepanovič

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič o škodi in sklepih izredne občinske seje