hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

olimpija stozice mm Ekipa24.si

Olimpija ima novega trenerja! Jutri bo prestavila ...

Novice Kočevje

Po Sloveniji akcija pomladimo gozdove

Piše: STA

Čas objave:
09.04.2022 12:20

Po dveletnem premoru bo danes po Sloveniji stekla vseslovenska prostovoljska akcija sajenja dreves, ki so jo minulo soboto zaradi slabega vremena prestavili na to. Akcija Pomladimo gozdove 2022 bo potekala na šestih lokacijah, zasaditi nameravajo 10.000 sadik.

Akcija se bo odvila danes kljub slabši vremenski napovedi, so sporočili organizatorji Slovenski državni gozdovi s partnerji. Prostovoljska akcija bo potekala med 9. in 11. uro na Novih Lazah pri Kočevski Reki, Trati pri Škofji Loki, Trojanah, Rakovem Škocjanu, na Trnovem v Trnovskem gozdu ter na Kidričevem.

Akcije se bosta udeležila tudi podpredsednik vlade ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in direktor direktorata za lesarstvo Danilo Anton Ranc. Drevesa bosta sadila na lokaciji Trojane, so napovedali na ministrstvu.


Na skoraj petih hektarjih državnih gozdov bodo prostovoljci skupaj posadili več kot 10.000 sadik gozdnega drevja. Po navedbah družbe bodo gozdove obnovili s sadikami smreke, macesna, bukve, češnje, lipe, doba, breka, gorskega javorja in ostrolistega javorja. Najbolj obsežni akciji bosta potekali na Kočevskem, kjer bodo posadili 2400 dreves smreke, in v okolici Kidričevega, kjer bodo prostovoljci posadili 2000 sadik različnih drevesnih vrst.

Udeleženci morajo s seboj obvezno prinesti orodje za sajenje - rovnico, kramp ali motiko. Potrebujejo tudi zaščitne rokavice in primerno terensko obutev. Najlažje je, če sadijo v paru, so dodali v sporočilu za javnost. Na deloviščih bodo udeležence pričakali gozdarji Slovenskih državnih gozdov in Zavoda za gozdove Slovenije.

Za vsako od lokacij je na spletni strani Slovenskih državnih gozdov objavljeno zbirno mesto, informacija o dostopu in geografskih koordinatah. Na spletni strani se zaradi lažje organizacije zbirajo tudi prijave udeležencev, so pojasnili v družbi.