Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Kočevje

Po Sloveniji akcija pomladimo gozdove

Piše: STA

Čas objave:
09.04.2022 12:20

Po dveletnem premoru bo danes po Sloveniji stekla vseslovenska prostovoljska akcija sajenja dreves, ki so jo minulo soboto zaradi slabega vremena prestavili na to. Akcija Pomladimo gozdove 2022 bo potekala na šestih lokacijah, zasaditi nameravajo 10.000 sadik.

Akcija se bo odvila danes kljub slabši vremenski napovedi, so sporočili organizatorji Slovenski državni gozdovi s partnerji. Prostovoljska akcija bo potekala med 9. in 11. uro na Novih Lazah pri Kočevski Reki, Trati pri Škofji Loki, Trojanah, Rakovem Škocjanu, na Trnovem v Trnovskem gozdu ter na Kidričevem.

Akcije se bosta udeležila tudi podpredsednik vlade ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in direktor direktorata za lesarstvo Danilo Anton Ranc. Drevesa bosta sadila na lokaciji Trojane, so napovedali na ministrstvu.


Na skoraj petih hektarjih državnih gozdov bodo prostovoljci skupaj posadili več kot 10.000 sadik gozdnega drevja. Po navedbah družbe bodo gozdove obnovili s sadikami smreke, macesna, bukve, češnje, lipe, doba, breka, gorskega javorja in ostrolistega javorja. Najbolj obsežni akciji bosta potekali na Kočevskem, kjer bodo posadili 2400 dreves smreke, in v okolici Kidričevega, kjer bodo prostovoljci posadili 2000 sadik različnih drevesnih vrst.

Udeleženci morajo s seboj obvezno prinesti orodje za sajenje - rovnico, kramp ali motiko. Potrebujejo tudi zaščitne rokavice in primerno terensko obutev. Najlažje je, če sadijo v paru, so dodali v sporočilu za javnost. Na deloviščih bodo udeležence pričakali gozdarji Slovenskih državnih gozdov in Zavoda za gozdove Slovenije.

Za vsako od lokacij je na spletni strani Slovenskih državnih gozdov objavljeno zbirno mesto, informacija o dostopu in geografskih koordinatah. Na spletni strani se zaradi lažje organizacije zbirajo tudi prijave udeležencev, so pojasnili v družbi.