profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

B60K0632 Necenzurirano

Zakaj Darko Horvat rešuje očeta kozmodiska? ...

furlan puhar Reporter.si

Kučanova tajnica Špela napadla Alenko Puhar: ...

leotta 2 Ekipa24.si

Noseča in zelo vroča: Oboževalci kar ne morejo ...

Voditeljska ekipa Petra Rupnik, Simon Rosc in Milena Novak Odkrito.si

Svet24TV: »Vsako uro terjamo odgovore!«

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

Novice Novo mesto

Podelili nagrado novo mesto

Piše: Založba Goga, J.J.F.

Čas objave:
31.08.2019 15:30

Na festivalu kratke zgodbe Novo mesto short so sinoči na Glavnem trgu v Novem mestu podelili nagrado novo mesto za najboljšo zbirko kratke proze. Prejemnica nagrade je Vesna Lemaić za zbirko Dobrodošli (Cankarjeva založba).

Žirija je v utemeljitvi, med drugim, zapisala:
»Zbirka korenini globoko v sedanjosti, v kratkem stiku med angažmajem in brezupom. Kljub angažmaju pripovedovalke pa slednja dogajanja ne idealizira, temveč do njega vzpostavi kritično distanco, podkrepljeno s podoživljanjem in empatijo, s katerima reflektira tanko mejo med pokroviteljstvom in sočutjem. Močna točka zbirke je, da se ne odloči za eno ali drugo pot, temveč obstane vmes: z zavedanjem o storjenem, ki se ga ne da več spremeniti, a niti povsem sprejeti.«

Žirijo so sestavljali člani Društva slovenskih literarnih kritikov: Matej Bogataj, Ana Geršak (predsednica), Vanesa Matajc in Žiga Rus. Nagrajenka bo prejela tudi finančno nagrado v višini 2000 evrov.

Vesna Lemaić je tretja prejemnica nagrade novo mesto. Prva je bila Suzana Tratnik leta 2017 za delo Noben glas (Beletrina). Lani je nagrado prejela Eva Markun za zbirko kratke zgodbe Menažerija (JSKD).