Princ Andrew Svet24.si

Princ Andrew le še sprehajalec psov?

maxresdefault Svet24.si

FOTO: Najbogatejši vladar ima 7000 luksuznih ...

Peter-Suhel Necenzurirano

Bivši šef Janševega kabineta v treh letih do ...

igor pirkovic bobo Reporter.si

Manipulacija Igorja Pirkoviča v TV Dnevniku: ...

ronaldo 2 Ekipa24.si

Joj, kakšen revež! Prizor osupne, Ronaldo po ...

Soba 311 Odkrito.si

Tu si ne bi upali spati ...

matjaž kek jan oblak Ekipa24.si

V srce! Kek o očitkih, da Slovenci nočejo igrati...

Novice Novo mesto

Podelili priznanja zaslužnim za razvoj zadružništva

Piše: V.M.

Čas objave:
04.09.2019 19:40

Zadružna zveza Slovenije vsako leto podeljuje priznanja zadružnikom, zadružnim delavcem in zadrugam za izjemne rezultate in aktivnosti pri razvijanju in utrjevanju kmetijskega in gozdarskega zadružništva. Tako je letos podelila 13 letnih priznanj za prispevek k razvoju zadružništva in pet priznanj za trajen doprinos k razvoju zadružništva. Priznanje ob jubileju je letos prejelo tudi sedem zadrug.

Priznanje je med drugimi prejel Janez Kramar na predlog Kmetijske zadruge Krka Novo mesto.
Priznanje ob jubileju pa so med drugimi prejele tudi:

Kmetijska zadruga Metlika za 110 let prve vinarske zadruge v Metliki Pred 110 leti je bila v Metliki ustanovljena prva »Vinarska zadruga v Metliki«, katere naloga je bila pospeševanje in zaščita vinogradništva ter skrb za čim večjo prodajo belokranjskih vin. Vinska klet ima veliko zaslug za razvoj vinogradništva v Beli krajini tudi v povezavi s širjenjem trsnega izbora. Vinska klet Metlika je bila prva v bivši državi, ki je leta 1986 pod vodstvom dr. Julija Nemaniča uspela pridelati ledeno vino, leta 1981 pridelala prvo Rose vino v Sloveniji. Posebno poglavje v razvoju zadružne vinske kleti predstavljajo vina posebnih trgatev. Ob prehodu tisočletja se je vinska klet oplemenitila s prvo klasično penino v Beli krajini, v zadnjem obdobju pa je klet obrnila novi list v svoji zgodovini, saj je donegovala vinjak Mathia de Luca. Danes je Vinska klet Metlika eden pomembnejših stebrov KZ Metlika, s kapaciteto 3 milijonov litrov in letno proizvodnjo 450.0001 vina.

kz_metlika.jpg
KZ Metlika
Foto: kz-metlika

Kmetijsko-gozdarska zadruga Ribnica za 110 let delovanja
Začetki današnje Kmetijsko-gozdarske zadruge Ribnica so povezani z ustanovitvijo Živinorejske zadruge v Sodražici leta 1909, katere namen je bil z načrtnim selekcijskim delom razvijati živinorejo kot edino možnost kmetovanja na območju z omejenimi dejavniki za kmetovanje. Glavne dejavnosti zadruge so trgovina s kmetijsko tehničnim in živilskim programom, dejavnost Suha roba ter odkup mleka in živine. V zadnjem desetletju se lahko zadruga pohvali s prenovo in izgradnjo številnih trgovinskih - skladiščnih prostorov, ki jih potrebuje za svojo dejavnost. Njena vizija je delovanje v smeri in s ciljem biti vodilna organizacija v regiji, na področju oskrbe z reprodukcijskim materialom za kmetijstvo in proizvodnjo suhe robe v zadovoljstvo kupcev, članov zadruge in zaposlenih. 

Zadružni dom v Ribnici.jpg
Zadružni dom v Ribnici
Foto: kgz-ribnica

Kmečka zadruga Sevnica za 100 let delovanja
Pred stotimi leti je bila v Sevnici ustanovljena Splošna gospodarska zadruga z oddelkom trgovine, hranilnim in posojilnico. Zadruga danes deluje na območju Posavja, združuje 146 članov, ima 134 zaposlenih in na leto ustvari 21 milijonov evrov prometa. Svojo dejavnost, usmerjeno predvsem v govedorejo, prašičerejo, vrtnarstvo in vinogradništvo, je prilagajala času in potrebam članov in partnerjev. Njena glavna dejavnost je trgovina na drobno, v manjšem obsegu tudi veleprodaja. Ponaša se z blagovno znamko Grajske mesnine, ki predstavlja mesne dobrote, znane po kakovosti in proizvedene po tradicionalnih receptih naših prednikov, la jih trži po vsej Sloveniji. Dobro sodelovanje s kmeti, ki se odraža v nakupni in prodajni poti, svetovanju, pomoči in skupnem delovanju.