mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana

Podgoršek v Posavju o razvojnih načrtih in posledicah epidemije v kmetijstvu

Piše: STA

Čas objave:
26.03.2021 15:50

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek se je na delovnem obisku v Posavju danes seznanil s stanjem v kmetijstvu v tej regiji, z razvojnimi načrti in posledicami, ki jih v kmetijsko-živilskem sektorju pušča epidemija covida-19. Pogovori so tekli tudi o novem programskem obdobju evropske skupne kmetijske politike.

Podgoršek se je v Krškem sestal s tamkajšnjim županom in ožjim vodstvom občine. V ospredju pogovora je bil projekt namakanja Krškega polja, s katerim bi zagotovili nujne oz. boljše pogoje kmetovanja na tem področju. Minister in župan sta se dogovorila, da z namenom spodbujanja kmetov, da pristopijo k soglasjem, ministrstvo in občina podpišeta pismo o nameri za izgradnjo namakalnega sistema, so po obisku sporočili s kmetijskega ministrstva.

V Občini Sevnica je bil v ospredju pregled stanja v kmetijstvu na tem območju, beseda je tekla tudi o posledicah in škodi po naravnih nesrečah in drugih aktualnih vsebinah. V pogovoru so pozornost namenili tudi naročanju hrane v lokalne zavode, še posebej pa so izpostavili primer dobre prakse kmečke tržnice Sevnica, kjer občina izvaja raznolike projekte, financirane s sredstvi EU.


Podgoršek je obiskal tudi Kmečko zadrugo Sevnica, kjer so ga seznanili s poslovanjem zadruge v času epidemije ter primerom dobre prakse na področju javnih prehranskih obratov. Razgovor je tekel tudi o administrativnih preprekah, s katerimi s srečujejo pri povezovanju z lokalnimi skupnostmi oz. javnimi zavodi in s tem povezanimi javnimi naročili.

Prav tako se je minister mudil v sevniški osnovni šoli, kjer je bila osrednja pozornost namenjena pomenu uveljavitve načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih oz. njihovim dobrim praksam pri oskrbi z lokalno hrano. V pogovoru so izpostavili tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

Terenski obisk je minister zaključil z obiskom ekološke kmetije, kjer se ukvarjajo s sadjarstvom in zelenjadarstvom. S sogovorniki je Podgoršek tudi izmenjeval informacije glede vsebin in izhodišč priprav na novo programsko obdobje skupne kmetijske politike, so še dodali na kmetijskem ministrstvu.